Belle View in Veurne: unieke symbiose tussen interbellumvilla en nieuwbouwvolume (bildt.)

In het West-Vlaamse Veurne is de bouw begonnen van Belle View, een project van ontwikkelaar WOONN development. Het betreft een unieke combinatie van de renovatie van een bestaande erfgoedvilla en een nieuwbouwresidentie. Het ontwerp is van bildt. architecten uit Roeselare. De omgevingsaanleg, waarbij de twee volumes binnen een nieuw ontworpen stadstuin werden ingeplant, werd ontworpen door Buro Groen. In het ontwerp werd de nodige aandacht besteed aan de tweeledigheid binnen de site. Dit resulteerde in de  zoektocht naar een symbiose op het vlak van materiaalgebruik en de architectuurtaal van de nieuwbouw, die refereert naar de bestaande villa.

Het project Belle View bevindt zich op de hoek van de Weststraat en het Jaagpad in Veurne en is gelegen langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Het kanaal, dat rond het centrum van Veurne een meer meanderende structuur heeft, geeft deze site een uitgelezen troef om er een kwalitatief woonproject te realiseren.

 

Groene omkadering

Op het terrein bevindt zich een villa in pseudo-Normandische stijl uit 1929. Hoewel de villa enkel is opgenomen op de inventaris bouwkundig erfgoed maar niet is beschermd als monument, is tet is toch de wens om ze volledig te renoveren naar origineel ontwerp en ze in haar oude glorie te herstellen. Architectenbureau .bildt wil de bestaande villa laten schitteren binnen het project en de nieuwbouw zoveel mogelijk laten opgaan in zijn omgeving. Een sterke groene omkadering is hiervoor een bijkomend middel. Ook de voortuin, waarvan de groenstructuur wordt versterkt, is een essentieel onderdeel van het project.

De architectuur van de villa, met zijn verticale geleding ter hoogte van de inkompartij met houten kolommen en het gebruik van een zacht oranjerood metselwerk, wordt als ontwerptool aangewend voor het nieuwbouwvolume. Niet door een letterlijke verwijzing, maar een hedendaagse interpretatie van deze elementen, vormt het nieuwe volume een evenwichtig antwoord op het bestaande gebouw.

 

Eenheid in architectuurtaal

Het appartementenvolume krijgt een ritmering door middel een kolommenstructuur met grote terrassen die zich voor het volume bevindt. Deze structuur vormt een intermediaire ruimte die binnen met buiten verbindt. Een afwisseling tussen private buitenruimte en groendaken regelt de privacy. De ritmering en de materialisering geeft het volume verwantschap met de bestaande villa en toch een grote eigenheid. Er ontstaat een eenheid in architectuurtaal ondanks het feit dat de volumes op een ander tijdstip gebouwd werden. De synergie tussen beiden is duidelijk aanwezig.

De bestaande villa en de nieuwbouw worden ook functioneel verbonden met elkaar. Een van de nieuwe trap- en liftkernen wordt ook gebruikt voor de ontsluiting van de twee woongelegenheden in het bestaand volume. Dit maakt mogelijk dat elke bewoner rechtstreeks toegang heeft tot de ondergrondse parkeergarage.

 

Meanderend toegangspad

De toegang tot de nieuwbouwappartementen wordt georganiseerd via de tuin. Het uitgekiende tuinontwerp voorziet in een meanderend toegangspad langs grote bestaande bomen en leidt de bezoeker naar de twee uitnodigende inkomhallen, telkens voorzien van een luifel. Van hieruit worden 11 appartementen ontsloten: twee in de villa en negen in de nieuwbouw.

Aan de tuinzijde heeft het nieuwe gebouw een getrapte opbouw, waardoor het zich inpast in de schaal van de omgeving. Het is daardoor zowel op maat van de tuin als op de schaal van het water. De materialisatie en de verticale geleding spelen in op de eigenheid van de context. Daarenboven weet het project deze context te verknopen met een maximale inzet op woonkwaliteit door het voorzien van royale raamopeningen alsook beleefbare buitenruimtes aan de waterkant.

Bron: bildt.
Deel dit artikel:

Onze partners