Brabantse en Brusselse selectie openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect

Ook dit jaar organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten in samenwerking met NAV en FISA het openhuizenweekend 'Mijn Huis Mijn Architect'. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zetten 160 woningen hun deuren open in Vlaanderen en Brussel. Mediapartner Vlaamsearchitectuur.be geeft een voorproefje van enkele Vlaam-Brabantse projecten en ook 1 Brussels project.
Ook dit jaar organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten in samenwerking met NAV en FISA het openhuizenweekend ''Mijn Huis Mijn Architect''. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zetten 160 woningen hun deuren open in Vlaanderen en Brussel. Mediapartner Vlaamsearchitectuur.be geeft een voorproefje van enkele Vlaams-Brabantse projecten en ook 1 Brussels project.


MAX8 architecten
 
Naam architect: Tom Verheyen & Inez Hermans
Opengestelde woning: Woning H&M - vrijstaande lage energiewoning
Gemeente: Waanrode (Kortenaken)
 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
 
Het is de tweede keer dat ons bureau een woning openstelt tijdens MHMA.
Wij willen mensen kennis laten maken en inspireren met de typische kenmerken van een MAX8 ontwerp: ruimtelijkheid, materialiteit,
uitzicht op het landschap, privacy en laag energieverbruik.
 
° Beschrijf in het kort de woning:
 
Het ontwerp van deze lage energiewoning diende een antwoord te bieden op de uitdaging gesteld door de ligging: het zuiden vooraan en het prachtige landschappelijke uitzicht achteraan. Daarom werd gekozen voor een open splitlevelconcept. Eilandkeuken en eetruimte bevinden zich vooraan op maaiveldniveau nabij het ommuurde zonneterras. Achteraan zijn zitruimte, badkamer, slaapkamer en dressing een half niveau hoger gesitueerd met royaal uitzicht op het achterliggende landschap. Boven het gelijkvloerse niveau aan de straatzijde bevinden zich een multimediaplatform en logeerkamer. Bergruimtes werden half verzonken in het maaiveld voorzien, ontsloten naar de tuin via een helling. Beplankt zichtbeton geeft het interieur een warm, brutalistisch karakter. Gelijmde ruwe zwarte gevelsteen vormt een mooi
contrast met het glad bekist zichtbeton van de patiomuur.
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
 
- ruimtelijkheid door het split level concept
- efficiënt ruimtegebruik
- laag energieverbruik
- bijzonder materiaalgebruik: zichtbeton in interieur en exterieur, gelijmd gevelmetselwerk
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
 
Deze zeer goed geïsoleerde woning is voorzien van een geothermische warmtepomp (met aardsondes) en balansventilatie met hoog rendement
warmterecuperatie.
 
° E-peil: E55


Architectenbureau Vanderperren BVBA

Naam Architect: Jos Vanderperren en Gorik Vanderperren
Opengestelde woning: Easy Rider ziet sterren (woning Andries-Leemans)
Gemeente: Eliksem (Landen)

° Is dit de eerste keer dat u meedoet?  Wat verwacht u van het evenement?
 
Neen. 

Potentiële bouwheren aantrekken -  beginnende bouwheren van ons bureau een (nieuwe) realisatie tonen
 
° Beschrijf in het kort de woning: 
             
De opdrachtgevers zijn motofreaks en sterrenkijkers. Hun woonwensen waren simpel en ook wel een tikkeltje eigengereid. De vraag van de bouwheer was om een kleine woning te creëren met het gevoel van een loft en veel ‘ruimte’, niet bepaald veel oppervlakte. Hun vorige appartementje was tenslotte 60m2, wat volstond, maar ontbrak vooral aan ruimte. Het ontwerpbureau ontwikkelde dan ook een woning in staalskeletbouw afgestemd op hun twee liefhebberijen; de moto en de sterren. Vanuit je bubbelbad een sterrenhemel bewonderen of vanuit elke hoek van de woning je bolide zien glimmen, zijn op zijn minst wonderlijke ervaringen. Architectuur stemt zich af op de conditie van ons zijn. Op amper 100 m² en met een zoldering op 3m60, voelt men zich in deze compacte woning als in een paleis. En als je daarbij vanuit je bed in de tuin kan kijken, is de woonsensatie helemaal compleet. De woonkamer sluit aan op een geïntegreerd overdekt terras met zicht op weelderig groen.

° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?

Compactheid / ruimtelijk gevoel / lichtinval / zeer goede isolatie en laag energieverbruik

° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?

Voor de eerste maal toegepast, en in samenwerking met Kingspan en Umicore, het aanbrengen van Pigmento Blue zink rechtsreeks op een geïsoleerd sandwichpaneel van Kingspan.

° E-peil: E48 bij voorcalcullatie, maar is nog bijkomend geïsoleerd geweest


Plano Architecten bvba

Naam architect: Hilde Hermans
Opengestelde woning: Eeckelaers
Gemeente: Londerzeel
 

 
 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

Het is reeds de 4de keer dat Plano Architecten deelneemt aan Mijn Huis Mijn Architect.
Mijn Huis Mijn Architect kan gebruikt worden als visitekaartje, een eerste kennismaking met een eventuele bouwheer.

 ° Beschrijf in het kort de woning:

Een deel van een vierkantshoeve, de grote schuur, werd omgevormd tot een woning voor een gezin met kinderen. De woning zelf, een strak bouwvolume en verschillende buitenruimtes zitten in hetzelfde omhulsen, wordt gevormd wordt door de bestaande buitenmuren en het dak van de oude schuur, ondersteund door spanten, box in a box…
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?

De nieuwe woning is door de bestaande balkenstructuur heen gebouwd. De trekkers van de bestaande spanten zaten allemaal op een verschillende hoogte. Deze werden gebruikt om de vloerniveaus te bepalen. Door gebruik te maken van de verschillende niveaus ontstaat er een open en ruimtelijk gevoel in de woning. Ondanks het feit dat men vertrokken is van een donkere schuur is het toch een licht en luchtig geheel geworden.

° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?

Het nieuwe volume binnen de oude schuur is volledig opgebouwd uit cellenbeton en gepleisterd.
Er werd een eigen KWZ (kleine waterzuiveringsinstallatie) geplaatst gezien geen aansluiting op de openbare riolering kon worden uitgevoerd.

° E-peil: Alle bouwelementen voldoen aan de huidige regelementering. Niettegenstaande er voor deze woning nog geen wettelijk E-peil was vereist.


Architect Atelier Ravestijn & Partners

Naam architect: Ravestijn L
Opengestelde woning: Bogaardenstraat 3
Gemeente:1000 Brussel
 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

2de maal
 
° Beschrijf in het kort de woning:

Een sinds jaren leegstaand bankgebouw uit het begin van de vorige eeuw, werd omgevormd tot meerdere lofts. Een ervan bestaat uit een gelijkvloers met de kluizen in de kelderverdieping. De omvorming gebeurt met respect voor het bestaande gebouw en de decoratieve elementen én met aandacht voor de hedendaagse levensstijl. Gezien de grote vrije hoogte wordt het slaapgedeelte met badkamer op een tussenverdiep geplaatst, in het midden van de drieledige bouwmodule. Een wand uit profielglas laat licht toe in de badkamer en begrenst beneden het salon aan de straatzijde en laat tevens licht toe ter hoogte van de slaapkamer. Via een nieuwe centrale trap naar de kluis wordt in de kelderverdieping ruimte gemaakt voor een gastenkamer met bijhorende sanitaire inrichting en een wijnkelder. De kluisdeur wordt vergrendeld en langs de binnenzijde is het mechanisme als historische herinnering zichtbaar. De oorspronkelijke lichtkoepel uit glas en lood wordt gebruikt in de living (verplicht te dichten door de brandweer) en met behulp van TL-lampen, krijgt deze zijn oorspronkelijke functie terug. De achterbouw wordt afgebroken en geeft ruimte aan een nieuwe kleine stadstuin op het peil van de woonkamer. De gerecupereerde ramen uit glas in lood, teruggeplaatst boven de grote nieuwe schuiframen in achtergevel, de afgestraalde binnenwanden, de vloer uit gladde gepolijste beton geven de woning kracht met een historische achtergrond.
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
 
Idem : van bank tot woning
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt? 

Idem: maximale recuperatie
 
° E-peil: E70

 

Deel dit artikel:
Onze partners