Brussels Greenbizz opende de deuren

Het project Brussels GreenBizz vindt zijn oorsprong in het kader van de EFRO-programmatie 2007-2013. Het project beoogt het ontstaan van een economische milieusector midden in een stedelijke omgeving door de exploitatie van een incubator die start-ups, spin-offs en ondernemingen die actief zijn in de sectoren van milieu en duurzame energie zal onthalen en begeleiden.

De infrastructuur bestaat uit twee soorten lokalen: een kantooroppervlakte van 2.500 m² voor het onthaal van starters in pre-incubatie en incubatie, en een werkplaatsoppervlakte van 4 800 m² waar starters en spin-offs kunnen werken aan hun prototypes. In een tweede fase zullen bijkomend nog 5.000 m² naast het uitgevoerde project gebouwd worden.

 

Partners

Om dit project te kunnen uitwerken, werden verschillende partners aangetrokken, die elk hun eigen know-how inbrengen. Citydev is initiatiefnemer van het project, de andere partners zijn Leefmilieu Brussel (BIM), het WTCB en impulse.brussels. Het Brussels Gewest en het EFRO-fonds hebben 18 miljoen euro geïnvesteerd in het incubatorproject.

 

Passief

De verdieping van de incubatoren is passief en heeft zelfs een nul energiewaarde dankzij de zonnepanelen die het dak en de patios bedekken. De ateliers zijn ontworpen om het laag energie niveau te bereiken, een energieprestatieniveau dat meer relevant is in functie van het gebruik van de desbetreffende ruimtes. De materiaalkeuze ging naar materialen met lage milieu impact, zoals FSC hout en cellulose isolatie.

De materiaalkeuze en de bepaling van een energieconcept om het passieve en lage energiepeil te bereiken steunen op de expertise van Cenergie. Met behulp van dynamische thermische simulaties werden de kenmerken van gebouwschil en technieken vastgelegd om maximaal comfort te garanderen zowel in de zomer als in de winter. Deze simulaties, gecombineerd met PHPP-berekeningen hebben bijgedragen aan de standaardisatie van de bouwmaterialen: de houten gevelelementen zijn geprefabriceerd, terwijl voor het incubator gedeelte en de ateliers dezelfde constructie-elementen werden gebruikt.

In de winter, wordt de geringe warmtevraag van de incubator gegarandeerd door een gas condensatieketel en fan coil-conventoren. Mechanische ventilatie met warmterecuperatie (systeem D) zorgt ervoor dat het luchtcomfort van de gebruikers de verwarmingsbehoeften verminderen.

Het zomercomfort wordt gewaarborgd door ondermeer de vermindering van zonnelasten (zonwering via lamellen en geperforeerde luiken) en efficiënte kunstlicht armaturen (1.5 W/m².100 lux gemiddeld). Nachtventilatie door automatisch openende wanden en een afzuiging via het dak koelen de thermische massa van het gebouw af, terwijl free-cooling overdag de strategie van passieve koeling vervolledigt.

De eerste gebruikers zijn in april 2016 in het gebouw getrokken.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage