Buildwise opent gloednieuw Experience Centre in Limelette

Buildwise, het Belgische centrum voor bouwexpertise en innovatie, huldigde vorige week zijn gloednieuwe Experience Centre in, in aanwezigheid van de heer Willy Borsus, vicepresident van Wallonië. Het Experience Centre wil aannemers op een laagdrempelige manier informeren en inspireren om meer gebruik te maken van digitale technologieën. Op het vlak van bedrijfsbeheer, projectmanagement en op de werf kan de sector voordeel halen uit digitaliseren om sneller en efficiënter te werken. Meer dan 100 bouwprofessionals en vertegenwoordigers uit de sector woonden de opening van het Experience Centre bij.

Het Experience Centre werd geopend met een korte academische sessie. Na een inleiding door Olivier Vandooren, CEO van Buildwise, namen Joël Schons (Managing Director van Stugalux) en Benoit Hucq (Managing Director van het Agence du Numérique) het woord. In hun toespraken benadrukten ze de voordelen die de bouwsector kan halen uit een oordeelkundige digitalisering en de stimulerende rol die de Waalse regering hierin kan spelen. Aan het einde van de plenaire sessie opende Minister Willy Borsus officieel het Experience Centre. Nadat projectleider Timothée Lonfils (Buildwise) de functies en het doel van het centrum had toegelicht, werden de talrijke deelnemers getrakteerd op demonstraties van de verschillende technologieën en toepassingen.

In het demonstratiecentrum, met een oppervlakte van 600 m², kunnen verschillende oplossingen worden gepresenteerd onder reële omstandigheden op de bouwplaats. Bepaalde taken, zoals het uitvoeren van metingen op de bouwplaats of het inspecteren van het werkterrein, worden aanzienlijk vergemakkelijkt door het gebruik van hulpmiddelen als meettools (halfautomatische distometer, 360-gradencamera, enz.), drones, fotogrammetrie, enz. Digitale technologie kan ook de veiligheid en het comfort op de werkplek verbeteren. Exoskeletten maken het werk ergonomischer en voorkomen blessures, terwijl kunstmatige intelligentietoepassingen het tellen van materialen en apparatuur makkelijker kunnen maken.

Voor kleine bedrijven die als onderaannemer van betrokken zijn bij projecten, is het belangrijk om de tools te kunnen gebruiken waarmee de hoofdaannemer wil werken. Een bedrijf dat openstaat voor digitale technologie heeft daarom meer kans om deze contracten binnen te halen en profiteert zo van een concurrentievoordeel.

"Digitalisering mag onze bouwbedrijven niet afschrikken, of ze nu groot of klein zijn", zegt Olivier Vandooren, CEO van Buildwise. "Vandaag bestaan er digitale oplossingen die toegankelijk zijn en aangepast aan ieders behoeften. De invoering ervan is vaak eenvoudiger dan het lijkt en kan vaak veel waarde toevoegen aan de dagelijkse activiteiten van een aannemer. Het Limelette Experience Centre en de experts van Buildwise geven hun de kans om ze uit te proberen voor ze hun keuze maken, en zo vooruitgang te boeken.

Een bezoek boeken aan een van de Experience Centres kan via https://buildwise.direct/demonstrations of door een mail te sturen naar event@buildwise.be. Voor ondersteuning bij het digitale transformatieproces, surf dan naar https://www.edih-connect.be/.

Bron: Buildwise
Deel dit artikel:
Onze partners