BULK architecten op 21 januari te gast bij BOZAR ARCHITECTURE

BOZAR ARCHITECTURE nodigt het Antwerpse architectenbureau BULK architecten uit om tekst en uitleg te komen geven bij een recente realisatie, de nieuwe loods voor de technische dienst van de stad Blankenberge.

BOZAR ARCHITECTURE nodigt het Antwerpse architectenbureau BULK architecten uit om tekst en uitleg te komen geven bij een recente realisatie, de nieuwe loods voor de technische dienst van de stad Blankenberge. Deze lezing past in de serie NICHE. BULK architecten tekent het masterplan voor de omgeving van de technische loods van de stad Blankenberge.

BULK architecten wordt in 2003 opgericht door Johan Peeters, Koen Van Bockstal en Tom Vermeylen, drie alumni van het Henry van de Velde-instituut in Antwerpen. Om de kleine opdrachten te kunnen afwisselen met grotere, schrijven de drie partners zich in op een reeks offerteaanvragen voor openbare opdrachten. Vaak gaan ze hierbij strategische samenwerkingensverbanden aan met andere architectenbureaus, zowel om het noodzakelijk zakencijfer als de nodige referenties te kunnen voorleggen.


Foto: Tom Verstraeten


Dit is niet anders bij hun kandidaatstelling voor de bouw van de opslagplaats in Blankenberge, waarvoor ze zich associëren met het architectenbureau van Wim en Sebastian Mortelmans, dat doorheen de jaren een solide reputatie wist op te bouwen binnen de industriële loodsenbouw.

Aanvankelijk behelst de opdracht alleen het ontwerp van een nieuwe loods voor de technische dienst, waarvan de bestaande locatie uit haar voegen dreigde te barsten. Het bouwperceel bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van de bestaande technische dienst aan de rand van de stad, nabij een aantal andere grootschalige gemeentelijke diensten, zoals de begraafplaats, het containerpark en een hondenwei. Het perceel staat echter niet in direct contact met de voormalige gebouwen van de technische dienst, waarin naast bureaus ook garages, ateliers en opslagruimtes zijn ondergebracht.

Om de herschikking van de verschillende activiteiten die de nieuwe loods op gang moet brengen ook ruimtelijk te begeleiden, maakt BULK architecten naast het gevraagde ontwerp voor de loods eveneens een masterplan voor de hele zone.
Op donderdag 21 januari komt Koen Van Bockstal tekst en uitleg geven over deze markante realisatie en hoe ze zich verhoudt tot de rest van het werk van BULK architecten.

Jonge Belgische architectuur in BOZAR

Via een reeks lezingen en tentoonstellingen onder de noemer N | I | C | H | E wil BOZAR ARCHITECTURE een nieuwe generatie beloftevolle Belgische architecten in de kijker plaatsen. De minitentoonstellingen vinden plaats in de wandelgangen rond de Henry Le Bœufzaal en meer bepaald in de vijf nissen ter hoogte van de ingang van de loges van het eerste balkon. Ze vormen het perfecte kader voor deze nieuwe manier van tentoonstellen. De ruimtes worden ieder seizoen ingenomen door vijf architectenbureaus
 

1 bureau, 1 project, 1 maquette

Om de twee maanden ontvangt BOZAR ARCHITECTURE een jong architectenbureau dat een van zijn jongste verwezenlijkingen presenteert aan de hand van een maquette en een kleine publicatie. De verschillende maquettes blijven gedurende het hele seizoen in de nissen staan. Zo ontstaat geleidelijk een collectie rond jonge Belgische architectuur in het Paleis voor Schone Kunsten.
Tijdens de vernissage van de minitentoonstellingen worden de architecten uitgenodigd voor een lezing. Ze geven uitleg bij hun gebouw en bij het exemplarische karakter ervan.

Bezoekersgids

De wandelgangen van de Henry Le Bœufzaal zijn toegankelijk tijdens de pauzes van de concerten en voorstellingen in de Henry Le Bœufzaal en ook wanneer er andere tentoonstellingen plaatshebben in de wandelgangen. Voor ieder Niche-project is een drietalige bezoekersgids beschikbaar (NL, FR, EN), bedoeld als herinnering aan het werk van de jonge architecten. De gids is te vinden in de nissen en in de vestibule van het Paleis voor Schone Kunsten. Dank zij de bezoekersgids kan je ook buiten de bezoekuren nagenieten.

Praktisch

N | I | C | H | E - Jonge Belgische architectuur in Bozar - lezing door Koen Van Bockstal (BULK Architecten)
 Paleis voor Schone Kunsten, Studio
 21 januari 2010 om 20u
Toegang: 4 euro
info en tickets: 02/507.82.00
Coproductie: BOZAR ARCHITECTURE, A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur, Orde van Architecten


Foto: Tom Verstraeten


 

Deel dit artikel:
Onze partners