BVA maakte geslaagde architectuurtrip naar Kortrijk

Op zaterdag 20 maart 2010 organiseerde BVA een architectuurtrip naar Kortrijk, om er recente projecten te bezichtigen. Op het programma stonden onder meer K Shopping Center van Robbrecht en Daem, concertzaal De Kreun van Dial Architects en D-hotel in Marke van Govaert - Vanhoutte.

Op zaterdag 20 maart maakte BVA een architectuurtrip naar recente projecten in Kortrijk. Het was de organisatoren niet ontgaan dat er in deze regio op korte termijn verschillende bijzonder interessante gebouwen werden opgeleverd. Dat de vraag in ruime mate het aantal beschikbare plaatsen overschreed, bewees dat heel wat andere architecten er net zo over dachten.

De deelnemers werden verwelkomd door waarnemend burgemeester Lieven Lybeer, waarna schepen van facility, Jean de Bethune, en schepen van stedenbouw en RO, Wout Maddens, niet zonder trots, kwamen vertellen over het Kortrijkse beleid op stedenbouwkundig en architecturaal gebied.
Aansluitend werd de groep door ir.architect Mathieu Desmet rondgeleid in het administratief gedeelte van het stadhuis dat nog niet zo lang geleden naar ontwerp van NOA architecten werd gerenoveerd en ingericht.

 

De voormiddag werd afgesloten met een bezoek aan het, pas een week voordien geopende, K shopping Center. ir.architect Kristof Keerman van Robbrecht en Daem architecten lichtte toe hoe het ontwerp tot stand gekomen is en op welke wijze het project werd gerealiseerd. Daarop werd de groep voor de lunch en een korte rondleiding naar de vestiging van  Delta Light gevoerd.

De namiddag startte met een bezoek aan de gebouwen van en nabij het Kortrijkse muziekconservatorium.  Architect Geert Pauwels van Dial Architects gaf meer uitleg over de manier waarop hij, binnen een algemeen masterplan, achtereenvolgens de radio opnamestudio transformeerde naar een  concertstudio en concertzaal "De Kreun" realiseerde met de bedoeling om zo op lange termijn te komen tot een volledig geïntegreerd Kortrijks muziekcentrum.

    

De dag werd afgesloten met een bezoek aan het D-hotel te Marke, waar architect Damiaan Vanhoutte van Architektuurburo Govaert & Vanhoutte liet zien hoe hij de molen en hoeve integreerde in een origineel concept dat op onverwachte wijze inspeelt op de historische  en ruimtelijke karakteristieken van de omgeving.

BVA was tevreden over de uitstap, die ze mede te danken hadden aan de sponsors Delta Light, AGC en Inter-Ceram.

Om meer foto's te zien van deze trip, klik hier.


 
Deel dit artikel:
Onze partners