CityCampus Anderlecht: Crepain Binst Architecture, ORG Architecture, VK Engineering

CityCampus: een gemengd project met een kmo-park voor agrovoedingsbedrijven, sociale woningen en studentenwoningen in Anderlecht. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels, de BGHM en de Anderlechtse Haard. Promotor Van Roey Vastgoed vertrouwde het ontwerp toe aan het architectenteam Crepain Binst Architecture en ORG Architecture. VK Architects & Engineers staat in voor de stabiliteit, de technieken en de akoestiek.

CityCampus (voorheen de site Gryson genaamd) ligt tussen de Emile Grysonlaan, de Lijstersstraat en de Aardbeienstraat in Anderlecht. Tot 2007 was het bedrijf Elkaplast, dat voornamelijk actief was in thermovorming en extrusie van kunststof, hier gevestigd.

Toen dat bedrijf zijn activiteiten stopzette, lag de site van 17.600 m² er verlaten bij en besloot citydev.brussels er een gemengd project te ontwikkelen. citydev.brussels koos er bewust voor om de site te verdichten en lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden. Door deze functiemenging ontstaat er een dynamiek die zorgt voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers.

 

Gevarieerde woonaanbod

De hangars, kantoren en de woning die op de site stonden, werden afgebroken om binnenkort plaats te maken voor 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 ateliers, een preventiesteunpunt en 94 parkeerplaatsen. De sociale woningen zullen via de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) worden overgenomen en beheerd door de Anderlechtse Haard. Het gaat om 34 woningen met 1 slaapkamer en 38 woningen met 2 slaapkamers. De studentenwoningen worden op de markt gebracht door privépromotor Heres. Er komen 246 individuele studentenkamers, 16 studio's en 4 gedeelde appartementen. Tot slot omvat het project om en bij de 5.000 m² ateliers voor voedingsbedrijven. De site ligt vlakbij de campussen van het CERIA en het COOVI, wat het succes van de studentenwoningen en de kmo-ateliers op het gelijkvloers zal garanderen.

 

Inspelen op Brusselse noden

Om dergelijk complex project succesvol te doen landen, heeft citydev.brussels een team van experten aangesteld. Ze organiseerde een oproep van kandidaten voor een promotieopdracht van werken en heeft nu, op basis van een analyse van de offertes die ze ontving, Van Roey Vastgoed aangeduid voor de realisatie van het project. Promotor Van Roey Vastgoed vertrouwde het ontwerp toe aan het architectenteam Crepain Binst Architecture en ORG Architecture. VK Engineering staat in voor de stabiliteit, de technieken en de akoestiek.

“Met dit project voorziet citydev.brussels in verschillende behoeften.  Er is namelijk een nijpend tekort aan ruimten voor agrovoedingsbedrijven in het gewest en aan studentenwoningen in de buurt van het CERIA en het COOVI. Ook het aanbod van sociale woningen in Brussel is nog steeds ontoereikend”, legt Denis Grimberghs, voorzitter van citydev.brussels, uit. “Wij hebben uitvoerig met het CERIA en onze publieke en private partners overlegd om tot een project te komen dat inspeelt op de Brusselse noden en verwachtingen. CityCampus illustreert perfect dat er voor ons enkel oplossingen zijn en geen problemen!”

 

In Brussel bouwen wij vandaag al de sociale woningen van morgen.

 

De sociale woningen van morgen

Brigitte De Pauw, voorzitster van de BGHM, beklemtoont het aspect sociale gemengdheid van de sociale woningen in CityCampus: “Vier van de 72 sociale woningen, die op termijn zullen worden beheerd door de Anderlechtse Haard, zijn rechtstreeks bestemd voor personen met beperkte mobiliteit. Zestien andere woningen zijn aanpasbaar: ze zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de bewoners. In Brussel bouwen wij vandaag al de sociale woningen van morgen.”

 

Het ontwerp

Het ontwerp deelt de site visueel op in twee delen gescheiden door een kwalitatieve publieke ruimte: een verkeersvrij woonerf waar ook buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De sociale woningen rondom het woonerf sluiten mooi aan bij de bestaande woningen in de wijk.

Elk atelier geeft uit op het openbaar plein en is toegankelijk voor vrachtverkeer langs een binnenplaats die grotendeels overdekt is met een groene, geluiddempende luifel om de hinder voor de omliggende woningen te beperken. De ateliers zijn modulair en aanpasbaar aan verschillende soorten activiteiten.

Boven de gelijkvloerse ateliers komen de sociale woningen en de studentenwoningen. Elke woning geeft uit op aangenaam ingerichte daktuinen die de interactie tussen de bewoners bevorderen.

Het project omvat verschillende soorten sociale woningen, waaronder een aantal toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Alle appartementen hebben een eigen terras of balkon, de woningen langs het woonerf hebben elk een eigen tuin.

De studenten kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke leef-,  studie- en ontspanningsruimtes die verspreid zijn over het volledige gebouw.

Het ontwerp voorziet met andere woorden niet alleen in de basisbehoefte van huisvesting en kmo-ruimte, maar omvat ook kwalitatieve gemeenschappelijke ruimten die de samenhorigheid, het sociaal contact en de identiteit van de CityCampus-site naar een hoger niveau tillen.

Bron: citydev.brussels
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners