COLUMN. HATCH: coworking voor opkomend architecturaal talent (Thomas Roelandts)

Het Gentse Marge architecten baat al enkele jaren HATCH uit: een coworkingplek, speciaal voor architecten en partners in de bouwsector. Om elkaar te verrijken wil initiatiefnemer en architect Thomas Roelandts met deelnemende 'Hatchers' naast infrastructuur ook cultuur, kennis en ervaringen delen.

Komt van uw eiland. Daarom.

België telt één van de hogere Europese cijfers inzake aantal  architecten per inwoner (1). Tegelijk heeft België opvallend weinig echt grote architectuurkantoren in vergelijking met onze buurlanden. We zijn versnipperd in veel kleine bedrijfjes. Dat spreekt van ambitie en trots, een naam maken voor jezelf en het ondernemerschap echt in handen nemen. Maar het zorgt er vaak ook voor dat ieder het ook maar voor zichzelf moet uitzoeken. Dat laatste komt noch de starter ten goede, noch de algemene perceptie van professionaliteit van ons vakgebied. Kennisdeling is nochtans cruciaal in zowel ondernemerschap, alsook specifieker in ons complex en snel-evoluerend beroep. Autonomie en netwerk, daar draait het om.

 

Habitat voor een specifieke soort. Dat.

HATCH is een coworking voor opkomend architecturaal talent. Diverse profielen rond het werkveld architectuur zijn welkom: architecten, landschaps- of tuinarchitecten,  ingenieurs, aannemers, vormgevers allerhande. Iedereen werkt naast en tussen elkaar in een lichtrijk landschapskantoor. De eilanden hebben een zodanige vormgeving dat er gemakkelijk gesprek kan ontstaan met je eilandgenoten. Je even terugtrekken kan in één van de drie vergaderzalen of op de focusplekken die we ‘oogkleppen’ doopten of in de telefooncellen die we ‘doofpotten’ doopten. Daarnaast is er lunchstek, een boeken- en stalenbibliotheek en een maquette lokaal met fotografiestudio.

Elke coworking deelt infrastructuur. Niets nieuws en tout court de basispremisse van een coworking natuurlijk. Deze coworking deelt daarbovenop specifieke kennis. Net door de doelgroep af te bakenen, wordt er niet alleen ondernemerskennis uitgewisseld, maar ook tal van ervaringen en deskundigheid dat eigen zijn aan het vak. Er ontstaat een gemeenschap, steeds in beweging door wisselende leden, maar de roedel plakt wel. Net door de informaliteit en het behoud van ieders autonomie, is de kennisuitwisseling heel laagdrempelig.

 

Gedeelde tijd is gewonnen tijd. Zo.

Informeel, maar ook gefaciliteerd, dat ook. We delen boeken, stalen en distometers. Er zijn de casual lunchbreaks, maar ook de wekelijkse seminaries. Een gedeelde chat en afterworkdrinks. Er wordt heel wat gepraat, op allerlei manieren. Eenheidsprijzen en aannemer-referenties worden uitgewisseld. Contracten worden vergeleken. Tips voor socials of websites. Verder nog: ons Gents experiment heeft zelfs al heel wat onderlinge, formele samenwerkingen tussen de coworkers teweeggebracht. Ze gaan samen opdrachten aan of trekken samen de wedstrijdtour op. Het netwerk wordt bijna tastbaar op dat moment.

 

Gent en daarna. Een knooppunt route voor de toekomst.

Zoals bij elk netwerk, wordt ook dit ding sterker met zijn grootte. Meer leden betekent niet alleen robuustheid, maar vooral ook een nog grotere doorvloei van info. Meer stemmen rond de tafel. Meer advies. En dan kan je als lid nog steeds beslissen wat je ermee doet, want jij blijft jij.

Momenteel is er één vestiging, namelijk in Gent. Een beetje als experiment gestart. We hadden een te groot kantoor en dachten dat het leuk was om te delen. Na vier jaar kunnen we zeggen dat we al een heel fijne tocht meegemaakt hebben. Enorm veel plezier, kennis en vooral ook voldoening. We zagen hier al heel wat architecten en aanverwanten vertrekken, die we hebben zien groeien en floreren. We dromen ervan om in de nabije toekomst in elk architectuurknooppunt in België een landplaats te hebben. Een poort voor de lerende architect, om kennis en ervaringen in te winnen, en ondersteunt zijn autonome loopbaan uit te bouwen.

 

Thomas Roelandts is architect bij Marge Architecten. Meer info over HATCH vind je hier: https://margearchitecten.be/hatch). Bij interesse kun je contact opnemen via hatch@margearchitecten.be

 

(1) Een 6e plek op de 32e ‘gemeten’ landen. In absolute cijfers (dus niet in relatie tot inwonersaantal) bestrijken we een 9e plaats van de 32. Bron: THE ARCHITECTURAL PROFESSION IN EUROPE 2022 – ACE SECTOR STUDY door de Architects council of Europe.

Deel dit artikel:
Onze partners