Consortium rond Julien De Smedt (JDS) wint ontwerpwedstrijd nieuw hoofdgebouw Europees parlement in Brussel

Het Belgisch-Deense architecturenbureau JDS heeft samen met Coldefy (FR), CRA-Carlo Ratti Associati (IT), NL Architects (NL) en Ensamble Studio (SP) de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de vernieuwing van het Paul Henri Spaakgebouw in Brussel. Liefst 132 dossiers werden ingediend die teruggebracht werden tot een shortlist van 15 dossiers. Daarin heel wat grote namen uit de internationale architectuurscene waaronder Baumschalager Eberle, Dominique Perrault, OMA,  Kaan, Neutelings Riedijk, Renzo Piano, Snohetta en Shigeru Ban.

Het Paul-Henri SPAAK-gebouw maakt deel uit van een geheel van een tiental gebouwen met een totale oppervlakte van ongeveer 665.000 m². De bruto vloeroppervlakte van het huidige gebouw bedraagt ongeveer 84.000 m². Het biedt onderdak aan de vergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel voor zijn 705 leden uit de hele Europese Unie.

Voor de vernieuwing van het gebouw schreef het Europees Parlement een internationale ontwerpwedstrijd. De ontwerpers mochten zelf het begrip vernieuwing invullen. Renovatie, heropbouw en nieuwbouw waren allemaal mogelijk. De juiste aanpak selecteren vormde precies één van de hoofddoelstellingen van de wedstrijd.

Er zijn voorlopig nog geen details bekend van het winnend ontwerp, maar afgaand op een LinkedIn-bericht van Julien Desmedt waarin hij het heeft over “a new European Parliament Building” lijkt het er op dat het consortium gekozen heeft voor een nieuwbouw.

Een ware opsteker voor de Brusselse architect Julien De Smedt.  Er is wellicht geen enkele Belgische architect die zo’n faam heeft in het buitenland en die zo’n indrukwekkend internationaal portfolio (VM Housing Complex en Mountain Dwellings in  Orested, Ski Jump Oslo, Iceberg Arhus,….) kan voorleggen als Julien De Smedt, maar vreemd genoeg zijn zijn realisaties in België en Brussel op één hand te tellen: het Secret house in Brussel en het politiekantoor in Berchem.

Voor dit project bundelde JDS de krachten met 4 architectenbureaus uit vier verschillende Europese landen: Colfedy uit Frankrijk, Carlo Ratti Associati uit Italië, NL Architects uit Nederland en Ensamble Studio’s uit Spanje. Verder werden ook nog twee studiebureaus bij het consortium betrokken: het Belgische bureau UTIL en het Deense Ramboll.

Behalve een eerste prijs werden uit de 15 projecten uit de shortlist ook een tweede, derde, vierde en vijfde prijs toegekend waar we ook heel wat Belgische bureaus in aantreffen. De tweede plaats was voor een Duits-oostenrijks consortium van JABORNEGG & PALFFY (Oostenrijk), KUEHN MALVEZZI (Duitsland) en AXIS (Oostenrijk). Dethier Architectes uit Luik won de derde prijs samen met Moreau Kusonoki en sbp uit Frankrijk en het Britse ME Engineers. Het meest Belgische consortium treffen we aan op plaats 5 met A2M en VK Engineering die de krachten gebundeld hadden met C.F. Moller uit Denemarken.

Ook bij de 10 andere consortia uit de shortlist treffen we heel wat Belgische bureaus aan: Bureau Bouwtechniek en Macobo-Stabo (samen met Baumschlager Eberle), DDS+ ((bij Dominique Perrault), SVR (bij Neutelings Riedijk), studiebureau Boydens (bij OMA), BURO II & Arci+i en SuReal (bij Snohetta).

Ney & Partners komen we zelfs drie maal tegen, bij respectievelijk Dominique Perrault, Neutelings Riedijk en OMA.

Begin september organiseert het Europees Parlement een tentoonstelling rond de ingezonden ontwerpen.

Deel dit artikel:
Onze partners