De Hooch in Amsterdam: hoogisolerend en zonwerend glas én een zo neutraal mogelijk uitzicht voor de bewoners

© AGC Glass
© AGC Glass

Exclusief wonen op de mooiste plek in Oud Zuid? Dat kan in De Hooch Amsterdam. MVSA Architects heeft een transparant, nieuw woonblok van acht verdiepingen ontworpen met 28 luxe appartementen voor mensen die high-end willen wonen.

Voor de beglazing in de gevel lagen drie eisen: hoog-isolerend en zonwerend glas én een zo neutraal mogelijk uitzicht voor de bewoners. Logischerwijs viel de keuze op het Cradle to Cradle Bronze gecertificeerde Thermobel Energy 72/38, want deze beglazing heeft al deze eigenschappen in zich.

Deze beglazing heeft een lichtdoorlaat van 72% en een zontoetredingsfactor van 38%. Ook zit er isolerende beglazing iplus 1.0 in de gevel, dit glas heeft een hoge warmte-isolatie (Ug= 1.0 W/(m2 K.), gecombineerd met een hoge lichttransmissie.

 

glas is een onmisbaar onderdeel

Architect Jeroen Schilder van MVSA Architects: “Conceptueel heeft het gebouw twee gezichten: aan de Hobbemakade gaat De Hooch mee in het stadsbeeld en aan de zijde van de Pieter de Hoochstraat hebben we meer contrast gecreëerd. Ingegeven door de mooie lichtval en zichtlijnen hebben we hier meer transparantie in de gevel gebracht. Glas is hierbij een onmisbaar onderdeel binnen de architectuur; uitzicht en daglicht zijn essentieel.”

Voor de keuze van het glas vindt Schilder alle technische criteria en eigenschappen belangrijk, zoals doorvalveiligheid, zontoetreding, lichttoetreding, reflectiewaarden en (testrapporten van) brandwerendheid.

De beglazingen in dit gebouw zijn Cradle to Cradle gecertificeerd. Op de vraag of dit voor MVSA Architects van invloed is geweest bij de glaskeuze antwoordt Schilder: “De keuze voor een bepaald glas is een precieze analyse en afweging van de verschillende eisen en eigenschappen. Duurzame aspecten zijn daarbij zeker van invloed.”

Bekijk ook deze video over dit project.

Bron: AGC Glass
Deel dit artikel:
Onze partners