De mening van - hoe ervaren architecten de crisis?

Elke week leggen we in “De mening van… “ een vraag voor aan enkele lukraak gekozen (interieur)architecten en ingenieurs. We beginnen de reeks met de alom tegenwoordige crisis. In welke mate ervaren ingenieurs en architecten de crisis?

Elke week leggen we in “De mening van… “ een vraag voor aan enkele lukraak  gekozen (interieur)architecten en ingenieurs. We beginnen de reeks met de alom tegenwoordige crisis.  In welke mate ervaren ingenieurs en  architecten de crisis?

Hansi Ombregt – P8 Architecten – "Meer woningen, minder appartementen"

    


 
“Wij hebben de crisis nog niet rechtstreeks gevoeld. Dit betekent dat we nog steeds opdrachten binnenkrijgen en dus nog steeds voldoende werk hebben.  Wat we wel merken is een verschuiving in het type opdrachten. Waar we vorig jaar nog een groot aantal appartementen voor projectontwikkelaars ontwierpen, zijn het op dit moment meer woningen en verbouwingen voor particulieren.
We denken dat dit vooral te maken heeft met het stimuleren vanuit de overheid (premies voor verbouwen, dakisolatie,...) en het feit dat veel bouwheren van de crisis gebruik proberen te maken om gunstige prijzen te krijgen bij de aannemers.
Wij proberen vooral het hoofd koel te houden en onnodige investeringen even uit te stellen.”

 

Pieter Peerlings – DMT Architecten – "Weinig last omdat we ook kleine projecten doen"

 “Ons bureau doet veel verscheidene projecten, van groot tot klein. Waarschijnlijk daardoor hebben wij minder last van de crisis.  Het zijn immers vooral de grotere projecten van grote geldschieters die uitgesteld worden omwille van de crisis en niet zo zeer de kleinere.”

    


 
Jan Marckx – Architectenbureau Jan Marckx - "Sommige projecten on hold"

 

“Wij voelen wel iets van de crisis, maar niet heel veel. Wat we wel merken is dat sommige projecten on hold gezet worden. Er zijn bijvoorbeeld enkele kantoorprojecten die niet doorgaan en voor twee of drie jaar in de koelkast gestopt worden. Hoe dan ook komt er nog voldoende werk binnen en we hebben ook de indruk dat het al iets beter gaat dan enkele maanden geleden.”Marnik Dehaen – Ontwerpatelier Marnik Dehaen - "Sinds mei heropleving merkbaar"

 

“Van de crisis hebben wij uiteraard last gehad. Zeker de eerste maanden van het jaar waren beduidend minder. Ik bedoel dan vooral minder contactgegevens van mensen die contact opnamen of langskwamen. Sinds eind april begin mei is er wel een duidelijke positieve evolutie merkbaar en komen we min of meer terug in het oude stramien.”


Machteld Raes – Iso Architectenbureau

“Ja, wij ondervinden wel wat last van de crisis. Op het budget te beperken hebben we lopende dossiers wat moeten vereenvoudigen. Er komen ook wat minder opdrachten binnen dan gewoonlijk en de beschikbare budgetten zijn iets beperkter. Maar toch hebben wij globaal voldoende werk.
Bij ons zijn er geen dossiers afgelast. Dat is positief, want bij een aantal collega’s en zeker bij de grotere kantoren hebben wij vernomen dat dat wel het geval zou zijn, met vele ontslagen als gevolg.
 ik denk niet dat we al aan het einde zijn van de crisis. We moeten dus nog even doorworstelen en uiteraard moeten we de lopende dossiers extra soigneren. Voordeel is wel dat er nu meer tijd is om stil te staan bij dingen die er anders wat 'overschieten'. Extra tijd in cliënteel steken is dus mogelijk en nuttig.
Verder hebben wij niets bijzonders ondernomen  als reactie op de crisis. Wij hebben wel een freelance medewerker minder op dit moment."
 

    

 Vraag volgende week:
Is het nog mogelijk vandaag om als architect van alles op de hoogte te zijn? Wilt u zelf een antwoord formuleren op deze of op de vorige vraag. Mail uw reactie naar info@vlaamsearchitectuur.be.

 

Deel dit artikel:
Onze partners