De ParkToren, blikvanger van Antwerpse skyline

De nieuwe ParkToren, een samenwerking tussen de Antwerpse bureaus ELD partnership en Studio Farris Architects in het masterplan Park Spoor Noord, is klaar voor bewoning. Op twee jaar tijd is het bouwproces afgerond en wordt de toren één van de blikvangers in het stadsvernieuwingsproject tussen ‘den Dam’ en het Eilandje.

Unieke ligging

De ParkToren bevindt zich op een unieke locatie in de stad: op wandelafstand van het MAS, het Eilandje, de Scheldekaaien en het historisch stadscentrum. Het project kadert in de metamorfose van Antwerpen-Noord en vervult daarin een scharnierfunctie. De noordgevel wordt geflankeerd door Park Spoor Noord en de aanzet van de parkhelling, die via een toekomstige voetgangersbrug de link legt met het Eilandje. In het verlengde van de De Pretstraat is noordwaarts een doorgang gepland onder de Noorderlaan naar het Kempisch Dok.

 

Verticale straat

De ParkToren valt op door twee kenmerken. Ten eerste is de ParkToren met een hoogte van 78 meter één van de hoogste torens van Antwerpen. Ten tweede zorgt het opvallend witte uiterlijk voor een in het oog springend baken voor het vernieuwde Noord. Het patchwork van windwerende gevelpanelen die de terrassen beschutten, geeft het geheel een gelaagd uitzicht met een spel van licht en schaduw. Het project vormt een verticale weerspiegeling van een klassieke stedelijke straat: vanaf het gelijkvloers dat een commerciële functie vervult, stapelt de toren zich op om in de hoogte ruimte te bieden aan verschillende woonvormen in de 20 bovenliggende verdiepingen.

 

Terrassen met windcomfort

Elke studio of appartement beschikt over een eigen terras. Om een comfortabel gebruik hiervan mogelijk te maken, werd een bijzonder windweringsconcept ontworpen door de architecten, waarvan de effectiviteit door controleberekeningen aan de Technische Universiteit van Eindhoven werd getoetst. Het resultaat was zeer positief: de geplaatste glaspanelen, die de privacy beschermen en hoogtevrees elimineren, beperken de windhinder tot een absoluut minimum, zelfs op grote hoogte. Daarnaast spelen ze een bepalende rol in de look van het gebouw door functionaliteit en vormgeving te harmoniseren.

 

Diversiteit in de stad

In het totaal omvat de toren 360 wooneenheden die samen ongeveer 800 stadsbewoners kunnen huisvesten. De eerste 10 verdiepingen bieden plaats aan 160 studio’s en 80 studentenkamers. Op de volgende 10 verdiepingen vinden we 115 woonunits met 1 of 2 slaapkamers en voorzieningen voor zorgdienstverlening. Ondergronds biedt de ParkToren plaats voor zo’n 280 auto’s en 800 fietsen.

Bron: ELD
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners