De Praatstoel: Walter Van Oerle (SVR-architects)

Deze week in De Praatstoel: Walter Van Oerle van SVR-architects, het bureau dat onder meer instond voor de renovatie van het Kursaal van Oostende en het gemeentehuis van Koksijde.

Elke week plaatst Vlaamsearchitectuur.be een architect in De Praatstoel om het met hem of haar te hebben over zijn architectonisch verleden,heden en toekomst, zijn grote Vlaamse en internationale voorbeelden maar evenzeer over zijn culturele en sportieve interesses. Deze week leggen we Walter Van Oerle van SVR-architects op de rooster.

1. Over welk eigen project bent u het meest fier?

Het Casino Kursaal in Oostende en het Havenhuis van Antwerpen. Voor het Kursaal vormden de complexiteit van het programma en de uitvoeringstechnieken, gecombineerd met het werken in en aan één van de mooiste monumenten van modernistische architectuur aan onze kust, een enorme uitdaging.

Voor het Havenhuis in Antwerpen  was het contact met het buro van Richard Meier binnen dit project leerzaam en verreikend.

Het Kursaal van Oostende

2. Van welk nieuw project koestert u hoge verwachtingen?

 Van onze buitenlandse projecten , zowel in uitvoering als in onderhandelingsfase. Hopelijk openen ze de poort naar nieuwe mogelijkheden voor ons kantoor.

3. Welk project van een Belgische architect staat bij u hoog aangeschreven?

Het Telindus-project van Jo Crepain. Hij was niet alleen een fijne collega en mens, maar ook een architect pur sang. Zijn architectuur lijkt zo vanzelfsprekend te zijn. Hij slaagde er steeds in gebouwen te ontwerpen vanuit de mens zelf, met respect voor zijn omgeving en leefwereld.

4. Welke buitenlandse architect ziet u als uw grote voorbeeld?

Willem Jan Neutelings. Hij heeft de gave om programma, stedenbouw en architectuur vlekkeloos in elkaar te laten overvloeien. Zijn architectuur is steeds een meerwaarde voor de omgeving.

    
Links het Telindus-project van Jo Crepain, rechts het Mediacentre in Hilversum van Willem-Jan Neutelings. Twee architecten die bijzonder hoog staan aangescreven bij Walter Van Oerle.

5. Wat zijn uw favoriete buitenlands projecten?

 De Bibliotheca Muncipal de Viana do Castelo van Alvaro Siza omwille van de eenvoud van materiaalgebruik en de zuiverheid van plan en architecturale vormgeving.
Verder ook de Langen Foundation van Tadao Ando. Zijn architectuur is een kunstvorm met uitzonderlijke architecturale, bouwkundige en menselijke kwaliteiten.

    
De twee favoriete buitenlandse projecten van Walter Van Oerle: de bibliotheek in Viano do Castelo van Alvaro Siza en de Langen Foundation van Tadao Ando.


Een Youtube-filmpje i.v.m. de langen Foundation in Neuss.

6. Welke jonge Vlaamse architect maakt veel indruk op u?
 
Het Buro Meta. Niklaas Deboutte blijft steeds trouw aan zijn eigen opvattingen en visie, met een eenvoudige en pure vormgeving.

    
Twee projecten van bureau Meta: Falconrui in Antwerpen en het bedrijfsgebiuw van Joker in Mechelen (foto: Toon Grobet) 7. Wat is zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Architecten bouwen fysisch mee aan onze maatschappij, en zijn niet alleen vormgevers maar bepalen ook hoe komende generaties wonen, werken en ontspannen. Hun werk trotseert hopelijk de tijd, en laat een blijvend print na voor het nageslacht.
Mijn kinderen moeten vooral doen wat zij denken graag te doen, waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen, of denken genoeg mee te verdienen.

8. Welke ontmoeting was bepalend voor uw architectonische ontplooiing?

De workshop die ik mocht meemaken met architect Luigi Snozzi in 1986.
Ongetwijfeld de meest onderschatte architect van onze tijd. Eenmaal je hem ontmoet en kennis neemt van zijn werk en ideeën, word je heel klein van binnen, en kun je alleen nog  in bewondering staan voor zoveel talent en kennis.


Casa Gobbi van Luigi Snozzi. (foto: Filippo Simonetti)  9. Herkent u zich nog in de ambitieuze jonge student van weleer?

De weg van de realiteit is betegeld met vele mooie onvervulde dromen.
Echter ik heb dingen mogen realiseren waarvan ik , als student , in mijn wildste dromen nooit gedacht zou hebben ze te kunnen realiseren.
Doch het werk als architect en partner in een architectenbureau staat soms ver weg van de ‘kunstenaar’ vormgever waar  onze  opleiding zoveel aandacht naartoe is gegaan.

Faits divers


1. Welke job indien geen architect?
Piloot

2. Waar architectuuropleiding gevolgd?
Het toenmalige HAIR instituut in Antwerpen

3. Bij wie stage gelopen?
Bureau Storme van Ranst – Paul Storme

4. Thema van uw eindwerk?
Hoe het materiaal beton werd geïntroduceerd  in onze huidige architectuur

5. Favoriet architectuurboek?
Architecte van L.H. De Koninck

6. Favoriet ander boek?
Verwante stemmen van Vikram Seth

7. Favoriete film?
North by Northwest van Hitchock

8. Favoriet tv-programma?
Top Gear op de BBC

9. Favoriete muziek?
Jazz muziek uit de jaren ‘50- ‘60

10. Favoriet tijdverdrijf?
Drummen op goeie jazzmuziek

11. Favoriete Vlaamse stad?
Antwerpen , hoe kan het anders

12. Actieve of passieve sportbeoefenaar?
Passief kijken naar sport  ’s nachts.
Deel dit artikel:
Onze partners