De voordelen van een hellend dak met dragende nok

Bij een nieuwbouwproject kiest de Belgische architect nog vaak voor een spantendak. Nochtans biedt een dak met doorlopende keperplanken en een dragende nok heel wat voordelen. Onbekend maakt onbemind, daarom een overzicht van de pluspunten van een hellend dak met dragende nok.

Dankzij een dragende nok kan je tijds- én kostenbesparend een hellend dak bouwen. Klinkt op zich al overtuigend, maar toch vindt deze dakopbouw te weinig ingang in het Belgische bouwlandschap. De voordelen zijn echter duidelijk. Een dragende nok zorgt ervoor dat er geen spatkrachten optreden. Daardoor zijn er geen trekkers nodig bij de daktimmer. Zonder deze obstakels kan je eenvoudig en effectief isolatie aan de warme kant van het dak plaatsen.

 

Wat is een dragende nok?

De dragende nok is meestal een massieve houten balk die van tipgevel naar tipgevel loopt. Bij langere woningen kunnen steunpunten nodig zijn. De massiefhouten keperplanken met circa 60 cm tussenafstand lopen door van dakvoet tot aan de nok zonder dat er trekkers nodig zijn om spatkrachten op te nemen.

 

Waarom een dragende nok toepassen?

Een dak met dragende nok biedt talloze voordelen die ervoor zorgen dat je een comfortabele en energiezuinige woning kan ontwerpen en bouwen. De opbouw van een dak met dragende nok laat zich zeer goed isoleren, ook akoestisch. Ook de luchtdichting is eenvoudiger te plaatsen dan bij een spantendak of een dak met sandwichpanelen.

Door het uitblijven van spantbenen of horizontale trekkers is de ruimte onder het dak tot in de nok bruikbaar. Ook leent het systeem zich uitermate tot prefabricatie wat de bouwsnelheid op de werf ten goede komt.

 

Veel voordelen = veel duurder?

Nog een misvatting die we graag de wereld uit helpen. Een dak met dragende nok is niet veel duurder dan een spantendak. Een optelsom leert dat een dak met dragende nok van circa 60 m2 slechts 10% duurder is dan een spantendak. Een kleine meerprijs voor een resem voordelen.

 

Comfortabel binnenklimaat, geen bouwschade

De producten van Isoproc vormen de ideale aanvulling op een dak met dragende nok. Zonder trekkers of andere obstakels verloopt de plaatsing van luchtdichting aan de warme kant van de isolatie makkelijk en effectief. Combineer de Celit4D-onderdakplaat aan de buitenkant van het dak met IQ3 cellulose-isolatie en een pro clima INTELLO PLUS intelligente damprem aan de binnenkant van het dak. Het resultaat? Een comfortabel binnenklimaat én geen kans op bouwschade.

Deel dit artikel:

Onze partners