De waterpartij van de Omega-site in de provincie Henegouwen: een grootschalige renovatie

Voor de renovatie van de waterpartij van het Omega-gebouw koos de provincie Henegouwen voor de producten van SOPREMA. Hiermee zet de provincie in op hoogwaardige producten die een uitstekende waterdichtheid garanderen voor de komende jaren.

Enkele jaren geleden besliste de provincie Henegouwen om het oude gebouw van de Société Wallonne des Eaux, gelegen in het district van de dijk van Cuesmes, op te kopen. Het doel: een betere synergie creëren tussen de verschillende diensten van de provincie.

Voordien waren diediensten namelijk verspreid over verschillende locaties in Bergen. David Duelz, Technical Division Manager voor HDT – Hainaut Ingénierie Technique, geeft uitleg: “In het gebouw bevond zich al een hele reeks ondersteunende diensten van de provincie. Het was dus logisch dat het werd teruggekocht. Het gebouw, omgedoopt tot ‘Omega’, ligt tussen twee straten, de Digue de Cuesmes en de Rue du Versant. Een plaats die reeds twee andere provinciale gebouwen huisvest: Alpha, waar de Financiële Inspectie deel van uitmaakt en Delta, die de leiding van de technische diensten van het gebouw samenbrengt. »

Vandaag bundelt de Omega-site vijf verschillende diensten, waaronder het pedagogisch bureau van de provincie (CAPP Henegouwen), de Federatie van Toerisme en de administratie van de Haute École Hainaut-Condorcet.

DE SIERVIJVER

Het oude SWDE-gebouw had ook een prachtige siervijver met een volume van bijna 400m3. David Duelz: “Vroeger bevatte deze vijver vis, die vanzelf kwam. Vandaag hebben we ervoor gekozen om ze niet weer in de vijver te zetten, omdat we weten dat ze vanzelf terug zullen komen. In plaats daarvan kozen we voor een siervijver, die het gebouw en de site een zeker karakter geeft.”

EEN COMPLEX LEK

“Maar uiteindelijk bleek dat de oude vijver lekte. We kwamen dit te weten omdat we regelmatig water moesten bijvullen. De vijver was voorzien van een EPDM-membraan dat al verschillende reparaties had ondergaan. De grootste uitdaging was het verwijderen van dit membraam, zonder te weten hoe het gefixeerd werd, of wat eronder gebeurde”, legt David Duelz uit.

100 procent WATERDICHT

Het was daarom absoluut noodzakelijk om herstellingswerken te starten en de vijver te renoveren.  Na een openbare aanbesteding besloot HDT een beroep te doen op Pictura Beloeil, een bedrijf met jarenlange expertise in industriële schilderwerken. Het oude membraan werd verwijderd, en er werd een  ALSAN PMMA waterdichtingsmembraam van SOPREMA gebruikt.

Christophe Debaisieux, zaakvoerder van Pictura Beloeil licht toe: “In een eerste fase van de uitvoering, voor alles wat  primair is, gebruikten we ALSAN 170. De tweede fase omvatte het aanbrengen van ALSAN 770 en 770 TX  afdichtingshars met ALSAN P110 wapeningszeil. Deze sluier is geïntegreerd in de hars en creëert zo een waterdichte barrière. Ter afwerking werd er gebruik gemaakt van ALSAN 970, die het uiterlijk van de vijver bepaalt en bovendien gekleurd kan worden.”

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners