DENC!-STUDIO en B-architecten winnen Belgian Building Award 2021 in categorie Circular Building, eervolle vermelding voor Gare Maritime, Pioneer Award naar Roos Servaes en Vlaanderen Circulair

Mundo-a, B-architecten
Loods 23, DENC!-STUDIO
Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA.

Op de openingsdag van de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen werd het plenaire gedeelte in de voormiddag afgerond met de uitreiking van de Belgian Building Awards 2021 in de categorie Circular Building. Ook de Pioneer Award werd uitgereikt. De Circular Building Award kende met het nieuwe kantoor door en voor DENC!-STUDIO in Loods 23 en Mundo-a (B-architecten) twee winnaars. Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts Architecten kreeg een eervolle vermelding. De Pioneer Award, die baanbrekend werk beloont in de architectuur- en bouwsector, ging naar Vlaanderen Circulair, dat boegbeeld Roos Servaes de honneurs liet waarnemen.

De Belgian Building Awards, een organisatie van BATIBOUWRedactiebureau Palindroom en architectura.be die realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven lauwert, worden normaal uitgereikt op BATIBOUW zelf, maar omdat de beurs door corona niet doorging, kon dat niet. De winnaars worden daarom uitzonderlijk bekendgemaakt via persreleases van en reportages en podcasts op architectura.be. Behalve in de categorie Circular Building, die vandaag dus wél een uitreikingsmoment kreeg tijdens de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen, die online doorgaat. Ook voor de Pioneer Award was dat het geval.

In de categorie Circular Building, nieuw sinds deze editie, gaat de achtkoppige jury in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden in de ingediende projecten. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking in het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast.


Twee winnaars

De achtkoppige jury besloot in de categorie Circular Building, die dit jaar nieuw was, niet één maar twee projecten te lauweren: het nieuwe kantoor dat DENC!-STUDIO voor zichzelf ontwierp in Loods 23 in Gent en Mundo-a van B-architecten in Borgerhout, een passief en fossielvrij kantoorgebouw. Het was wel degelijk de bedoeling slechts één winnaar aan te duiden in de categorie Circular Building, maar de jury motiveert de keuze om toch voor twee laureaten te gaan als volgt: “Het ene project betreft een doorgedreven circulaire herbestemming en het andere een mooie circulaire nieuwbouw en die twee bouwvormen laten zich nu eenmaal moeilijk objectief vergelijken. Ook omdat er zowel bij herbestemming/renovatie als nieuwbouw meer nood is aan circulariteit, besloten we af te wijken van het reglement.” Meer info over beide projecten lees je hier en via deze link.

De jury gaf ook een eervolle vermelding aan het circulaire bouwproject Gare Maritime in Brussel, een project van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts Architecten. Daarover lees je meer in dit artikel.

In totaal haalden in de categorie Circular Building zeven projecten de shortlist. De vier projecten voor dewelke het daarbij bleef, zijn Muziekcentrum, Kortrijk (Dial Architects), Bakstenen reus op lemen voeten, Tienen (AST77 architecten- en ingenieursbureau), Zomerhoek, Zomergem (BAST architects & engineers) en BKO Sint-Jozef, Eeklo (DENC!-STUDIO). In de afgelopen weekend brachten we over elk van die projecten een artikel op Circubuild (zie gerealiseerde artikels, red.).


Vlaanderen Circulair levert pionierswerk

De Pioneer Award, die baanbrekend werk met positieve impact voor heel de bouw- en architectuursector beloont, ging naar Vlaanderen Circulair, dat met de Green Deal Circulair Bouwen pionierswerk verricht (heeft) op het vlak van circulair bouwen. Het was boegbeeld Roos Servaes die de award in ontvangst mocht nemen. “Deze award is een erkenning voor ons werk van de afgelopen twee jaren”, reageert zij fier. “Werk waarmee we niet alleen beleidsdoelstellingen willen realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde en weerklank biedt.” Lees hier meer over de uitreiking van de Pioneer Award.

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar. 

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit acht architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen/Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw/VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

In totaal werden 22 projecten genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021. De winnaar in de categorie 3-2-1 Façade werd eerder al bekendgemaakt. Op 15 juni volgt de bekendmaking van de winnaars in de laatste categorie, Utility Building. Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website

Deel dit artikel:
Onze partners