Digitaal indienen van stedenbouwkundige vergunning kan nu in alle 19 Brusselse gemeenten

Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, kondigt aan dat in alle 19 gemeenten een stedenbouwkundige vergunning nu kan aangevraagd worden via het online platform MyPermit van de gewestelijke instantie urban.brussels. Het Brussels gewest zorgt zo voor een uniform, efficiënt en gecentraliseerd beheer van de stedenbouwkundige aanvragen.

"Elk jaar worden in het Brussels gewest meer dan 7.500 aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen ingediend. MyPermit is een alternatief voor het vroegere volledig papieren systeem en brengt de stedenbouw in Brussel voor alle aanvragers, zowel particulieren als overheidsinstanties, volledig naar het digitale tijdperk. Het merendeel van de gewestelijke aanvragen, meer dan 80%, wordt nu zelfs elektronisch ingediend bij urban.brussels, terwijl ook al 50% van de gemeentelijke aanvragen via MyPermit verlopen", zegt Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

 

MyPermit-platform

Het elektronische loket MyPermit werd in november 2020 gelanceerd op initiatief van toenmalig staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet en maakt het mogelijk om aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen elektronisch in te dienen en op te volgen. In juni 2023 werd het platform ook toegankelijk voor gemeentelijke vergunningsaanvragen voor de 6 pilootgemeenten en in november sloten 11 andere gemeenten zich aan bij de tweede golf. Nu Elsene en Sint-Pieters-Woluwe zich ook hebben ingeschreven op het platform is de cirkel rond.

 

Indienen, opvolgen en samenwerken

In minder dan 4 jaar is het voor iedereen, zowel op gewestelijk als gemeentelijk vlak, mogelijk geworden om stedenbouwkundige vergunningsaanvragen elektronisch in te dienen en op te volgen. MyPermit biedt aanvragers een 100% elektronisch proces, waardoor het indienen en opvolgen van hun aanvragen eenvoudiger wordt, met name dankzij de stapsgewijze begeleiding door het aanvraagformulier. Er zijn ook samenwerkingsmechanismen beschikbaar om de samenwerking en het delen van informatie tussen de aanvrager en zijn architect te vergemakkelijken.

 

Toegankelijkheid

De optie van het indienen op papier blijft behouden om de toegankelijkheid voor alle burgers te garanderen. Het MyPermit-platform is nu beschikbaar in alle gemeenten van het Brussels gewest en zal zich in de loop van de tijd blijven ontwikkelen. Verbeteringen zijn al gepland, rekening houdend met feedback van zowel aanvragende gebruikers als partneradministraties.

Bron: Kabinet Ans Persoons
Deel dit artikel:
Onze partners