Digitale pixels vormen openbare ruimte

PIXELAND is een kleurrijke openbare ruimte in Mianyang, China. Naast een speelplein, vind je er onder meer loungeruimtes, picknickplaatsen en een klein amfitheater. Het ruimte doet denken aan digitale pixels. En dat is niet toevallig. 100architects heeft het project ontworpen met pixels als inspiratiebron.

Speels en multifunctioneel

Een pixel is een punt met eigen RGB- of CMYK-kleurinformatie. Talrijke pixels vormen samen een digitaal beeld. Dat idee heeft het architectenbureau 100architects uit Shanghai gespiegeld aan een openbare ruimte in Mianyang, China. Door de combinatie van onafhankelijke pixels wilde 100architects een multifunctionele openbare ruimte creëren. Elk deeltje heeft een eigen functie. Toch zijn ze samen een zeer opvallende, speelse en multifunctionele openbare ruimte.

Het belangrijkste puntje kleur in de kern van het project is een vierkant van 5 x 5 m, waar een groep van mensen terechtkan. Naar de buitenkant toe worden de vakken steeds kleiner, zodat die uiteindelijk overvloeien in het landschap.

 

Recreatieve karakter

Het plein is eveneens uitgerust met een lounge, picknickplaatsen met banken en tafels, plekken die schaduw bieden, hellende gazons om je neer te leggen en kleine amfitheaters om samen te komen.  

Naast het recreatieve karakter is PIXELAND ook een plek waar kinderen uren kunnen doorbrengen. Zo doet het midden van het plein dienst als speeltuin. Ook kleinere speelterreinen zijn verspreid over de hele ruimte. Het groen errond biedt privacy en veiligheid.

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners