Drie Belgische finalisten voor MIPIM Awards 2023

MIPIM, 's werelds grootste internationale vastgoedevenement, kondigde de finalisten aan van de MIPIM Awards 2023, de jongste editie van de gerenommeerde wedstrijd voor bouwprojecten over de hele wereld. Op de recente erelijsten van de wedstrijd prijkten verschillende Belgische projecten en/of architectenbureaus, zoals het hoofdkwartier van BNP Paribas Fortis door Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals en Jaspers-Eyers Architects (2022), de Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architecten en Bureau Bouwtechniek (2021) of Treurenberg van assar Architects (2017). En ook dit jaar dingen een aantal landgenoten mee naar de hoofdvogel. Een overzicht.

In de categorie “Beste Alternatieve Project”:

Circularium (51N4E)

In een oude industriële wijk van Brussel vormde 51N4E een garage- en autodealercomplex van 20.000 m2 om tot een hub voor innovatie, circulaire en productieve economie, en dat compleet verankerd in het buurtleven. Het project heet Circularium en zag drie jaar geleden het levenslicht. Doelstelling was  om een ​​grote, onderbenutte en slapende site te veranderen in een bloeiende, polyvalente en productieve hub, die ruimte biedt aan dertig zorgvuldig geselecteerde startende bedrijven en organisaties in brede maatschappelijke sectoren zoals voeding, design, productie, transport en evenementen. De site belichaamt de verschuiving naar een nieuw soort economie. Door de bestaande infrastructuur op een doordachte en circulaire manier te upgraden, wordt kruisbestuiving tussen sitebewoners en verschillende spelers gestimuleerd, waardoor een hefboomeffect ontstaat dat meer mensen aantrekt en een grotere impact katalyseert.

 

Scholen van Morgen (70 verschillende nationale en internationale architectenbureaus)

Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de Vlaamse overheid enerzijds en AG Real Estate en BNP Paribas Fortis anderzijds, en wil een antwoord bieden op de veroudering van en overbevolking in scholen in Vlaanderen. De samenwerking ging van start in 2010 met het ontwerp, de bouw en de financiering van 165 schoolinfrastructuurprojecten en het onderhoud ervan gedurende 30 jaar. Het merendeel van deze initiële schoolprojecten was eind 2017 afgerond en opgeleverd. Op dat moment werd het programma, op basis van het bewezen succes van de operatie, nog eens uitgebreid met 17 extra projecten, waardoor het ten goede komt aan 182 scholen of maar liefst 133.000 Vlaamse scholieren in totaal. De laatste 17 projecten zijn volledig opgeleverd in 2021 en 2022, met uitzondering van het laatste project dat begin 2023 zal worden ingehuldigd. 

 

In de categorie “Beste Woonproject”:

Collegium (Studio Farris Architects)

Het voormalige "OLV Collegium", gelegen in het historische centrum van Zottegem en gebouwd in de 19e eeuw, werd in 2017 aangekocht door ontwikkelaar Vanhout. Studio Farris Architects (SFA) ontwierp het masterplan voor een nieuw woonproject en een openbare ondergrondse parking voor de stad. De visie van SFA was om het gebied te regenereren door opnieuw verbinding te maken met het historische centrum. Het nieuwe ontwerp voorziet in een cluster van gebouwen die een groot groenhof vormen rondom het voormalig college. Een sterke verbinding tussen de drukke winkelstraat en het nieuwe project creëert een serene sfeer om door te trekken naar de andere kant van de stad, terwijl het toegang geeft tot de openbare ondergrondse parking. Het project omvat 65 appartementen verdeeld over het historische gebouw en de nieuwe aanbouw. De terrassen, gevormd door een reeks trappen, bieden een prachtig uitzicht op de stad en een sterk gevoel van leefbaarheid.

 

CRITERIA EN AWARDS-CEREMONIE

Naast de gebruikelijke criteria richtte de wedstrijdjury zich voor de selectie van de finalisten dit jaar op de manier waarop projecten de vooruitzichten van de gebouwde omgeving proberen te verbeteren in overeenstemming met ESG-doelstellingen. De zes belangrijkste criteria zijn duurzaamheid, integratie van het project in zijn omgeving en gemeenschap, kwaliteit van de gebruikerservaring, economische bijdrage, originaliteit van het concept en architecturale kwaliteiten.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de MIPIM Awards-ceremonie op 16 maart 2023 in het Palais des Festivals in Cannes. De lijst van finalisten in alle categorieën vind je hier.

Bron: MIPIM
Deel dit artikel:
Onze partners