Dulle Griet Garden resultaat van samenwerking Bontinck, Jaspers-Eyers en VK

Aan de rand van de Vrijdagmarkt in Gent worden momenteel de fundamenten gelegd voor een nieuw project voor gemengd gebruik, met respect voor de historische site. De Dulle Griet Garden, genoemd naar het beroemde kanon op het Grootkanonplein vlakbij, is een ontwerp van Bontinck Architecture & Engineering en Jaspers-Eyers & Partners. Bouwheer is de projectontwikkelaar MG Real Estate, die ook de KBC Arteveldetoren bouwde. VK staat in voor de stabiliteitsstudie.
De Vrijdagmarkt is een van de grote trekpleisters van Gent. Aan de rand van dit grote stadsplein worden momenteel de fundamenten gelegd voor een nieuw project voor gemengd gebruik, met respect voor de historische site. De Dulle Griet Garden, genoemd naar het beroemde kanon op het Grootkanonplein vlakbij, is een ontwerp van Bontinck Architecture & Engineering en Jaspers-Eyers & Partners. Bouwheer is de projectontwikkelaar MG Real Estate, die ook de KBC Artevelde toren bouwde. VK staat in voor de stabiliteitsstudie.
Het project dateert al van 2008, maar kreeg een nieuw elan toen MG Real Estate in het verhaal stapte. Het grootste deel van de bestaande panden werd afgebroken; enkel de gevels en panden die het blok zijn gezicht geven, zijn behouden.


Afwisselende mix

Het gelijkvloers en bepaalde delen van de niveaus -1 en +1 zal worden ingenomen door winkels, waaronder Primark en Bart Smit. Daarbij zijn de commerciële ruimtes aan de Langemunt groot en diep. De winkelruimtes aan de Vrijdagmarkt veeleer klein en ondiep omwille van de historische context. Het geheel zorgt voor een afwisselende mix. Vanaf de eerste verdieping omsluiten 45 appartementen een groen binnengebied, achter de historische gevels en panden. Ondergronds wordt een parking voorzien met 130 garageboxen.
VK is de stabiliteitsingenieur van dit uitdagende project. Vooral het behoud van de historische elementen op deze schaal zorgde voor het nodige denkwerk. Door dit gegeven is de afbraakfase een heikel onderdeel, dat evenwel succesvol is afgerond. Een andere uitdaging vormt een verbinding van de ondergrondse garageboxen met de bestaande parking onder de Vrijdagmarkt.

Momenteel worden de fundamenten gelegd van het project. De winkels en eerste appartementen worden in gebruik genomen vanaf september 2014.
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners