Duurzaamheid: hoe je de levensduur van beton kan verlengen

Wanneer beton in optimale omstandigheden wordt gestort en daarna niet al te veel te lijden heeft van agressieve stoffen en extreem weer, hoeft het niet extra beschermd te worden. Wanneer het wel vaak wordt blootgesteld aan weer en wind is het goed om het extra te beschermen, en dat kan perfect met de talloze oplossingen van Triflex.

Beton is een duurzaam product, maar kan door een frequente blootstelling aan agressieve stoffen en extreme weersomstandigheden, vlug beschadigd geraken. Beton is dan verbrokkeld, verkleurd of gescheurd.

Het is aanbevolen om beton van bij het storten te beschermen. Triflex biedt verschillende oplossingen om het te wapenen tegen corrosie, carbonatatie en chemische aantasting. 

Een eerste mogelijkheid is kitverwerking. Grote betonnen constructies zijn voorzien van dilataties om scheurvorming te voorkomen. Deze dilatatievoegen voorkomen dat de spanning in de constructie te groot wordt; ze worden vaak afgedicht door middel van kit met elastische en vochtwerende eigenschappen. Bij het afdichten van dilatatievoegingen met kit is het aanbevolen om een controle uit te voeren een jaar na het aanbrengen en vervolgens om de drie jaar.

Een tweede mogelijkheid is epoxy en PU-coating. Water is een grote vijand van beton en kan aanleiding geven tot corrosie. Epoxy is vloeistofdicht en een ideale beschermer van beton (epoxy beschermt ook tegen chemische stoffen). Een vergelijkbare oplossing is PU of polyurethaan, dat bestaat uit een hard en zacht segment en door deze dualiteit tezelfdertijd buigzaam, sterk en slijtvast is. PU is de ideale oplossing voor de betonbescherming van woon- en kantoorpanden omdat het niet verkleurt (wat wel soms het geval is met epoxy).

Triflex biedt ook PMMA-hars (Polymethylmethacrylaat) aan als oplossing. Het grote voordeel hiervan is de naadloze applicatie op allerlei vormen en oppervlakten. De kwaliteit is weerbestendig en duurzaam. Een afdichting met PMMA vormt een mechanisch sterke en chemisch zwaar belastbare afwerking.

Een laatste manier om corrosie tegen te gaan is kathodische bescherming, de toevoer van gelijkstroom aan metalen voorwerpen die in contact staan met water. Door stroomsturing wordt de potentiaal van het object verschoven en zo wordt corrosie onderdrukt. Deze oplossing wordt vaak gecombineerd met een coating als bescherming waarbij de coating de nodige stroom voor de kathodische bescherming sterk reduceert. 

Wens je meer informatie over de oplossingen van Triflex voor betonbescherming? Download de Whitepaper van Triflex over dit onderwerp.

Bron: Triflex
Deel dit artikel:

Contacteer Triflex

Onze partners