Ecologische baksteen ‘sEptEm 3005’ versterkt de dorpse architectuur dankzij warme karakter

© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel

‘Residentie Lea’ omvat vijf duurzame BEN-projectwoningen, waarvan er op heden drie gerealiseerd werden. Dit bouwproject is gelegen langs een provincieweg en springt meteen in het oog door zijn opmerkelijke architecturale vormgeving.

Het terrein zelf is oplopend naar achteren, waardoor de zitruimte zich op niveau +1 bevindt ten opzichte van de straat. Dankzij de grote raampartijen biedt dit een rijkelijke natuurlijke lichtinval als voordeel zonder hinder van de oprit en het inboeten van privacy.

luchtige doorzonwoning

De leefruimtes bevinden zich op tuinniveau en zijn opgevat als luchtige doorzonwoningen. De trap naar de verdieping bevindt zich in de leefruimte. Door de trapgaten ruim en open te laten, kan ook hier het licht maximaal binnen schijnen. Op straatniveau is er een vlot bereikbare garage met heel wat bergruimte. De speelse architecturale opstelling zorgt ervoor dat iedere woning zijn eigen herkenbaarheid en privacy kent. Dit creëert tegelijk een dynamisch en uniek totaalbeeld in de omgeving.

Met deze atypische opstelling wordt ook de klassieke monotone lintbebouwing doorbroken. De speelse verdichting moet het dorpsgevoel heropwekken samen met de nabijgelegen school en de kerk wat door de grote, brede weg grotendeels weg is. Tevens maakt de asymmetrische inplanting het mogelijk om op het perceel vijf kwalitatieve, individuele woningen te bouwen wat resulteert in een hoger rendement.  De duurzaamheid uit zich onder andere ook in de verwarming en koeling via geothermie.

tijdloos en puur

Piet Vermeulen (In & Out Architecture): “We hebben de sEptEm 3005 gevelsteen geadviseerd aan de bouwheer omwille van zijn tijdloos en puur karakter. Recent pasten we deze steen ook toe in een vrijstaande, landelijke villa in Erwetegem. Dit overtuigde ons van de troeven die deze ecologische gevelsteen te bieden heeft.

De natuurlijke kleur van gebakken klei is puur en tijdloos en deze roodbruine baksteen heeft een warme uitstraling waarmee de ‘dorpse’ architectuur nog meer wordt versterkt. Het uiteindelijke gevelbeeld zal ook de gewenste tijdloze authenticiteit benaderen. 

De sEptEm 3005 gevelsteen werd gecombineerd met een vlakke pan van Terreal. De toon op toon toepassing vormt een eenheid waarbij  gevel en dak nagenoeg in elkaar over vloeien wat de archetypische huisjesvorm versterkt.

Deel dit artikel:
Contacteer Steenbakkerij Vande Moortel
Onze partners