Een Belg op vijf ongelukkig met woning

Uit een studie in opdracht van Reynaers Aluminium blijkt dat een kwart van de Walen en bijna een vijfde van de Vlamingen zegt niet gelukkig te zijn met zijn of haar woning. Vooral huurders (39%) en bewoners van een appartement (38%) zijn ongelukkig. Bij de eigenaars is amper 14% ongelukkig met zijn of haar woning en slechts 20% van de bewoners van een huis zegt daar niet gelukkig te leven. Wie gelukkig of ongelukkig is met zijn of haar woning is dat in ruim de helft van de gevallen ook over het leven in het algemeen.

Wat de locatie en omgeving van hun huis of appartement betreft, klagen mensen die ongelukkig zijn met hun woning vooral over geluidsoverlast (34%), gevolgd door een slechte luchtkwaliteit (28%), een verkeersonveilige buurt (26%), te weinig privacy (26%) en lastige buren (25%). Deze aspecten zijn samen met een slechte verbinding met het openbare vervoer, de grootste hinderpalen voor gelukkig wonen.

In de woning zelf zorgen vooral de afwerking en de geluidisolatie (41%), gevolgd door de isolatie tegen regen en wind en de domotica (34%) en de algemene kwaliteit of staat van de woning (32%) voor kopzorgen. Ruim de helft van de mensen die ongelukkig wonen, zegt ook ongelukkig te zijn met het leven in het algemeen. Bij de Belgen die aangeven gelukkig te zijn met hun woning, zijn 2 op 3 dat ook met hun leven.

 

Eigen goed afgewerkte comfortabele villa

Twee derde van de Belgen zien een open bebouwing als type woning waar ze het gelukkigst zouden zijn. Bijna een vijfde kiest voor een appartement en 10% voor een rijhuis of halfopen bebouwing. Vooral een verbetering van de energie-efficiëntie (60%), comfort (59%) en afwerking (58%) zouden het geluk van de bewoners ten goede komen. Maar ook een betere inrichting (54%), een groenere buurt en meer lichtinval (45%) scoren hoog op de gelukscore.

Bij de 1 op 4 Belgen die zeggen het meest gelukkig te zijn met hun woning is dan ook 90% zelf eigenaar en woont er 50% in een open bebouwing. Deze mensen zijn vooral gelukkig over het comfort van hun woning, het type en de grootte ervan. Voor hen is wat de plaats van hun woning betreft vooral de ligging in het algemeen, de privacy en de groene omgeving van belang.

 

Gelukkiger met stijl

Tot slot valt het op dat een bepaalde woningsstijl weinig of geen impact heeft op het geluksgevoel. Vandaag zegt 1 op 3 te wonen in een huis of appartement zonder specifieke stijl, 1 op 4 modern, 1 op 5 landelijk en 1 op 10 klassiek. Gevraagd naar de stijl van woning waarin men gelukkiger zou zijn antwoordt 1 op 3 modern, 1 op 4 geen specifieke stijl, 1 op 5 landelijk en 1 op 10 klassiek. Bij de Belgen die het meest ongelukkig zijn over hun woning woont de helft in een huis of appartementsgebouw zonder specifieke stijl. Dat is opvallend meer dan bij de gelukkige mensen (25%).

Bron: Reynaers Aluminium

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage