Een goede voorbereiding: de sleutel tot geslaagde daktuinen

Heel wat ontwerpen van nieuwe appartementsgebouwen tonen magnifieke renders van daktuinen die kandidaat-kopers aantrekken. Echter, maanden later blijken deze daktuinen vaak te zijn gereduceerd tot eenvoudige sedumdaken. De reden? Onvoldoende budget, onvoldoende draagkracht van de constructie, onvoldoende opstandhoogte aan de terrasdeuren, verkeerde isolatie of ongeschikte dakbedekking. Optigrün biedt vanaf de ontwerpfase ondersteuning om deze problemen te voorkomen.

Vroegtijdige integratie van daktuinen in bouwprojecten

Gezien hun toenemende belang, is het cruciaal om daktuinen al vroeg in het bouwproces te integreren. Optigrün biedt architecten vanaf het begin van hun project advies en ondersteuning aan, inclusief detailtekeningen, verschillende type-opbouwen en berekeningen van gewicht, opbouwhoogte en waterbergingscapaciteit. Dit helpt om latere verrassingen tijdens de uitvoering te voorkomen.

Impactvolle keuzes bij het ontwerp van daktuinen

Bij het ontwerpen van daktuinen zijn er enkele belangrijke keuzes te overwegen:

  • De keuze tussen een extensief groendak, een semi-intensief natuurdak of een intensieve daktuin.
  • De beslissing voor een opbouw met of zonder helling.
  • Het mogelijk maken van toegankelijke terrassen of berijdbare oppervlakken.
  • De integratie van zonnepanelen op het groendak.

Eenmaal deze keuzes gemaakt zijn, wordt een type-dakopbouw ontworpen met bijhorende systeemdoorsnede en volledige berekeningen. Dit stelt architecten en studiebureaus in staat de stabiliteit van het project te coördineren met de gewichtseisen en de hemelwaterafvoer aan te passen. De detailtekeningen en technische fiches van elk productonderdeel zorgen ervoor dat er tijdens de uitvoering geen tekortkomingen ontdekt worden. Voor het creatieve luik neemt er een uitvoerende partner plaats aan tafel. Zij hebben namelijk de landschapsarchitecten en de ervaring-op-het-terrein in huis om ervoor te zorgen dat elke plant op de juiste plaats staat.

Creatieve en ecologische verrijking van daktuinen

Er wordt vaak gestart met een basiseis voor waterberging, maar een upgrade naar een semi-intensief natuurdak biedt significante voordelen voor biodiversiteit en watermanagement. Alles is mogelijk voor een volledige daktuin: van tuinen met gazon, moestuinen en diverse beplantingen tot speeltoestellen en water-elementen. De enige voorwaarde: alle ontwerpaspecten moeten vanaf het begin worden geïntegreerd om aan de technische vereisten te voldoen.

Een goede voorbereiding zorgt inderdaad voor het halve werk. Het betrekken van gespecialiseerde partijen bij het groendak- of daktuinproject vanaf de vroegste fasen is cruciaal om ervoor te zorgen dat de bouwheer jarenlang van het groen kan genieten.

Bron: Optigrün
Deel dit artikel:
Contacteer Optigrün Benelux
Onze partners