Een overwinning voor PREFA – een indrukwekkende ijssporthal aan de poolcirkel

De Zweedse gemeente Malmberget, net onder de poolcirkel, moet na meer dan een eeuw mijnbouw definitief wijken voor de verdere ontginning van ijzererts. Sinds vele jaren wordt ze stap voor stap in de naburige gemeente Gällivare geïntegreerd. Mats Jakobsson speelt bij deze stadsontwikkeling met zijn team van MAF Arkitektkontor een belangrijke rol. Zo ontwierpen ze ook de ijs- en evenementenhal in Gällivare (Zweden), die met 26.000 rode gevelschindels van PREFA werd bekleed.

PASSEND VERPAKT

Het verdichten van de tot nu toe kleine gemeente vraagt om de bouw van toekomstgerichte infrastructuur. MAF Arkitektkontor was niet alleen betrokken bij de stadsplanning, maar ontwierp ook grote gemeentelijke voorzieningen zoals het multifunctionele gebouw voor sport en cultuur, het schoolcentrum en het hierboven vermelde ijssportcentrum.

Bij de planning van de 6.500 m² grote hal zocht de architect naar een ”vorm van bescheidenheid, die de hal waardigheid en helderheid verleent”. Door afgeronde hoeken, verschillende bouwhoogtes en een licht naar achteren hellende gevel in vijf verschillende tinten rood is het gelukt om de reusachtige binnenruimte voor de toeschouwer passend te verpakken.

SNEL BESLIST

De beslissing om te werken met de gevelschindels van aluminium was snel genomen. Geen enkel ander materiaal kan bij winterse temperaturen tot -30 °C probleemloos op concave en convexe rondingen geplaatst worden. Een ander voordeel waren de mogelijke speciale kleuren en de brede kleurenwaaier. Hierdoor ontstaan er speciale effecten, van dichtbij en op afstand, die de levensvreugde en de wervelende, sportieve activiteiten aan de binnenkant van de hal weerspiegelen. Met trainingszones voor kinderen, een trainingsruimte voor balletdansers en een geavanceerd temperatuursysteem, waarmee verschillende hardheden van het ijs mogelijk zijn, is de ijshal optimaal uitgerust.

BLIJVEN BIJLEREN

Het team rond Magnus Rahkola van Hala Byggplåtslageri AB slaagde erin om het ambitieuze architectuurproject in Gällivare tot een goed einde te brengen dankzij een doordachte planning en een goed afgestemd montageritme. Door de ijzige kou is er slechts een korte periode per jaar waarin er gebouwd kan worden. Bovendien waren de schindels in het blauwachtige licht van de poolnacht nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Daarom moesten ze genummerd worden. Het team van vakmannen plande het toevallig ogende patroon. De architect had alleen aangegeven hoeveel percent van elke kleur ze moesten gebruiken. Rahkola benadrukt dat hij van deze werf veel heeft opgestoken voor toekomstige projecten.

Bron: Prefa
Deel dit artikel:

Contacteer PREFA, dak – gevel – solar

Onze partners