Nieuwe bestemming voor project Stadhouder met gevels van Equitone in Den Haag

© Equitone
© Equitone
© Equitone
© Equitone
© Equitone

Voor het project Stadhouder Den Haag gingen de opdrachtgever, de buurt, architectenbureau ELV Architecten en het stadsbestuur samen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het verouderde kantoorgebouw dat er stond. De oplossing werd drie appartementsgebouwen afgewerkt met Equitone gevelbekleding.  

Revitalisering van een oud gebouw

Het kantoor dat hiervoor op de plek stond, dateerde uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog en was niet meer in goede staat. Ondanks verwoede pogingen slaagde de eigenaar er maar niet in om het kantoor opnieuw te verhuren en stond het heel wat jaren leeg. “De eigenaar heeft ons daarop gecontacteerd voor een revitalisering van het gebouw,” vertelt architect Niek Van Vugt. “Na verschillende voorstellen en overlegrondes ontstond op een gegeven moment het idee om er een groots woningbouwproject van te maken. Het stadsbestuur heeft ons toen gezegd: "Als je een plan maakt waar de buurt achterstaat, is het ook voor ons goed." De buurt was ook erg tevreden over het voorstel om het gebied nieuw leven in te blazen."

Voorheen wist geen enkele Hagenaar waar het Verhulstplein was. De architecten wilden het gebied opener, transparanter en toegankelijker maken. Zij hebben daarop drie gebouwen ontworpen die los van elkaar staan, zodat er een doorgang gecreëerd wordt van het Stadhoudersplantsoen via het nieuwe park naar de groene zone aan het afwateringskanaal. Zo vormen de gebouwen één geheel met de omgeving.

relatie tussen wederopbouwarchitectuur en 19de-eeuwse bebouwing

Het project is gesitueerd in een 19e-eeuwse buurt, waar de Duitsers tijdens de oorlog een tankgracht hebben gebouwd. Daarvoor werden alle gebouwen gesloopt die in de weg stonden. Na de oorlog is alles op een modernistische manier heropgebouwd met kantoren en flats. “We wilden in dit project een relatie leggen tussen die wederopbouwarchitectuur en de 19e-eeuwse bebouwing, die ook nog in de buurt te vinden is. Dat heeft geresulteerd in een uniek hybride- ontwerp van drie gebouwen met dezelfde materialen, maar elk met een andere insteek. Zo is er een toren met op de bovenste twee verdiepingen vier mooie penthouses en zijn er twee lagere bebouwingen met een binnentuin. Een van die twee is ook nog iets vierkanter en hoger dan de andere,” legt Niek Van Vugt uit.

verticale ramen en ruime balkons

“De uitgangspunten van het project zijn mooi metselwerk, verticale ramen en goede balkons die geïntegreerd zijn in het gebouw. Alle ramen hebben openslaande deuren naar binnen en een hek, waardoor je een soort Frans balkon krijgt. Zo heb je toch het gevoel dat je buiten bent, ook al heb je geen buitenruimte. Parkeergelegenheden hebben we zo veel mogelijk ondergronds gecreëerd. Daarop zijn er vier verdiepingen met metselwerk gebouwd en twee verdiepingen, die wat meer naar achter liggen, met een gevelbekleding in plaatmateriaal. De grootste uitdaging was het niveauverschil in het terrein. Diagonaal was er twee meter verschil. Dat verschil is optimaal benut door de ingang van de parkeergarage op het laagste punt te leggen.”

Dun, maar waterdicht gevelmateriaal van Equitone

“Ik wilde een dun, maar toch volledig waterdicht materiaal voor de bovenste verdiepingen, zodat die iets terugliggen en er een afronding van het gebouw gecreëerd wordt. Door de kleurmogelijkheden zijn we uiteindelijk bij de EQUITONE natura lijn uitgekomen. Ik wilde vasthouden aan het oorspronkelijke kleurschema dat ik aan de buurt heb laten weten en daar paste de donkergrijze EQUITONE (natura) N 252 het best bij. Ook omdat die mooi afsteekt tegen de kleur van het metselwerk."

"Het is de eerste keer dat ik met gevelmateriaal van EQUITONE werk en ik ben er heel tevreden van. Het resultaat is erg mooi en de plaatsing is bijzonder vlot gelopen,” besluit Niek Van Vugt.

Bron: Equitone
Deel dit artikel:
Onze partners