Eerste editie van Smart Real Estate België belicht noodzaak duurzamer vastgoed

Dinsdag 1 december vindt in Antwerpen de 1e editie van Smart Real Estate België plaats. Dat seminarie buigt zich over de verhouding tussen vastgoed, duurzaamheid en innovatie. Acht specialisten laten hun licht schijnen op actuele trends en ontwikkelingen in de steden en gemeenten in dit middagcongres.

Programma

Locatie: ALM Antwerpen, Filip Williotstraat 9 2600 Berchem

12u15 Onthaal met lunch

Inleiding | Duurzame steden
Arcadis heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van steden in de wereld. Het onderzoek is gericht op de drie P's van duurzaamheid: People, Planet en Profit. Welke steden zijn het meest duurzaam en hoe het staat met de Belgische steden?

Moderator Rik Menten, client development director Arcadis.

Smart Urbanisation
Welke strategieën zijn er nodig voor de ontwikkeling van grote stedenbouwkundige projecten die zich per definitie op de lange-termijn richten? Dit in een conditie van constante technologische vernieuwing en een steeds democratischer wordend besluitvormingsproces? Luk Peeters, partner/architect-stedenbouwkundige ORG Organization for Permanent Modernity

Financiering | Smart Cities & Sustainable Development
'Smart Cities & Sustainable Development’ wil steden en gemeenten begeleiden en financieel ondersteunen bij hun slimme en duurzame projecten. Eric Vleminckx, manager Real Estate & Infrastructure Finance Belfius informeert u over projectmanagement en het programma dat is ontstaan uit de samenwerking tussen Belfius en de EIB. 

Duurzaam bouwen & herbestemmen
Grondstoffen worden steeds schaarser. De overheid stelt daarnaast strengere eisen aan duurzaamheid in de vastgoedsector. Het transformeren en herbestemmen speelt hierbij een belangrijke rol. Aan de hand van diverse projecten gaat Rita Agneessens, CEO partner BURO II & ARCHI+I, in op duurzaam bouwen en duurzaam herbestemmen. 

DE PRAKTIJK | CASUSSEN

Smart living
Re-Vive transformeert brownfield sites tot duurzame wijken en combineert hierbij slimme stedenbouw met slimme technieken en sociaal engagement. Duurzaamheid is intussen een vanzelfsprekendheid, positieve maatschappelijk impact de uitdaging. 

Duurzame wijk Tivoli Brussel
In de Brusselse Tivoli-wijk komen meer dan 450 nieuwe woningen, twee crèches, een bedrijvenincubator, winkels, een klein park en openbare ruimten.Wim Straetmans, managing director Immo BAM, vertelt u alles over de ontwikkeling van deze duurzame wijk, die een knap innovatief staaltje belooft te worden op sociaal, economisch en milieuvlak.

Herman Teirlinck (48.000 m²)
Na Leefmilieu Brussel komt het nieuwe Vlaams Administratieve Centrum op de site van Tour & Taxis. Peter De Durpel, operations director Extensa Group, informeert u over deze ontwikkeling dat het grootste passieve kantoorgebouw van België wordt.

De groene, compacte stad van de toekomst
Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal worden. Om deze doelstelling te bereiken werkt de stad samen met partners van de vzw Leuven Klimaatneutraal 2030 aan concrete acties op verschillende domeinen. De belangrijkste zijn energieverbruik in gebouwen en mobiliteit, maar er is ook aandacht voor natuur, landbouw en consumptie.  Mohamed Ridouani, voorzitter van de vzw en schepen van leefmilieu stad Leuven, informeert u over het stadsbrede project Leuven Klimaatneutraal 2030.

17u30 Netwerkdrink

Meer informatie vindt u hier. Inschrijven kan via deze link

Deel dit artikel:
Onze partners