Eerste spadesteek voor project 'Zuidzicht' aan Hasseltse Blauwe Boulevard

Op vrijdag 20 april stak Hasselts burgemeester Hilde Claes de eerste spade in de grond voor de werken van Zuidzicht. Zuidzicht is een luxueus woonproject, ontworpen door BUROII en ARCHI+I, aan de toekomstige Blauwe Boulevard in Hasselt. De vier bouwblokken van Zuidzicht omvatten zo’n driehonderd appartementen met telkens drie commerciële ruimtes op de benedenverdieping en een penthouse op het dak.
Op vrijdag 20 april stak Hasselts burgemeester Hilde Claes de eerste spade in de grond voor de werken van Zuidzicht. Zuidzicht is een luxueus woonproject, ontworpen door BUROII & ARCHI+I, aan de toekomstige Blauwe Boulevard in Hasselt. De vier bouwblokken van Zuidzicht omvatten zo’n driehonderd appartementen met telkens drie commerciële ruimtes op de benedenverdieping en een penthouse op het dak.


Zuidzicht, een luxueus woonproject aan de 'Blauwe Boulevard' van Hasselt


Mediterraanse luxe

De beleving aan het water staat voor BUROII & ARCHI+I bij dit project centraal.  ‘Zuidzicht’ moet de voormalige industriële site namelijk omtoveren tot een mediterraanse woonbestemming. Zon is daarbij onontbeerlijk. Het project heeft zijn naam dan ook niet gestolen. De appartementen zijn naar het zuiden gericht om zoveel mogelijk licht binnen te laten. En door de schuin gedraaide bouwblokken heeft maar liefst negentig procent van de appartementen zicht op het water. Via frameloos glas en ruime leefterrassen kunnen de inwoners optimaal van dat uitzicht genieten.


Vrijdag 20 april was het de eerste steenlegging van project 'Zuidzicht'


Een zuiders bouwproject aan het water, dat smeekt om marmer. Maar traditioneel Carrara-marmer bleek niet bestand te zijn tegen het Belgische klimaat. Vandaar dat de architecten kozen voor wit gepolijst beton met een marmerachtige uitstraling, makkelijker te onderhouden en weerbestendiger dan echt marmer. Naast de kleur referreert ook de vorm van de gevel naar het water. “De golvende witte banden stromen als het ware mee met het water en roepen de sfeer op van een jachthaven”, aldus Pieter-Jan Vermoortel van BUROII & ARCHI+I. En inderdaad, wie goed kijkt, ontwaart in het ontwerp de contouren van een luxejacht. BUROII & ARCHI+I haalde daarvoor de mosterd bij de Marco Polo-toren van Behnisch Architekten in ‘Hafencity’ te Hamburg.


De Marco Polo-toren van Behnisch Architekten in Hamburg, een belangrijke inspiratiebron voor project 'Zuidzicht'


Luxe én duurzaamheid

Zuidzicht straalt dan wel één en al mediterraanse luxe uit, BUROII & ARCHI+I koppelt die luxe aan de belangrijkste principes van duurzaam bouwen. Allereerst laten de naar het zuiden gerichte appartementen veel warmte en licht binnen. Warmtekrachtkoppeling en een collectieve verwarmingsinstallatie zorgen voor de actieve verwarming van het gebouw. Dan is er ook nog de locatie van de woonblokken. Zuidzicht bevindt zich op wandel- en fietsafstand van het stadscentrum, waardoor heel wat CO²-uitstoot vermeden wordt. Hasselts burgemeester Hilde Claes gaat er dan ook prat op dat ‘Zuidzicht’ perfect kadert in het manifest ‘Hasselt 2020: Een visie op stadsontwikkeling’.


'Zuidzicht' bevindt zich op wandel- en fietsafstand van het stadscentrumEnkele 3D-beelden van BUROII & ARCHI+I's ontwerp voor 'Zuidzicht'Planning

Als alles goedloopt, zouden de eerste inwoners in de zomer van 2014 hun appartement kunnen betrekken. In de volgende weken worden de kelderwanden aangelegd, daarna begint de droogzuiging. De fundering is gepland voor juni en in september zal de kelder dicht zijn. Per zes weken komt er dan een verdieping betonstructuur bij.  In november 2013 hoort het gebouw wind- en waterdicht te zijn.Hilde Claes, burgemeester van Hasselt, over de waarde van 'Zuidzicht' voor de duurzame ontwikkeling van haar stad
Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage