Eerste spadesteek woonzorgcentrum Hechtel-Eksel

Onlangs nam minister Jo Vandeurzen de eerste spadesteek van het nieuwe woonzorgcentrum in Hechtel-Eksel voor zijn rekening. Bouwheer St. Antonius vertrouwde het project toe aan het architecten- en studiebureau Ar-te / Stabo. Strabag zal instaan voor de uitvoering.

Onlangs nam minister Jo Vandeurzen de eerste spadesteek van het nieuwe woonzorgcentrum in Hechtel-Eksel voor zijn rekening. Bouwheer St. Antonius vertrouwde het project toe aan het architecten- en studiebureau Ar-te / Stabo. Strabag zal instaan voor de uitvoering. 

De opdrachthoudende vereniging St. Antonius is een in Vlaanderen unieke intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Bocholt, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer. Momenteel beheert de vereniging reeds twee woonzorgcentra: wzc St. Antonius in Peer (145 woongelegenheden) en wzc Kloosterhof in Meeuwen-Gruitrode (72 woongelegenheden + centrum voor kortverblijf met 3 bedden). Het nieuwe project in Hechtel-Eksel zal bestaan uit 90 woongelegenheden en een centrum voor kortverblijf met 3 bedden. 

Het grootste werk voor de architecten en ingenieurs van Ar-te / Stabo zit er momenteel al op, Strabag Belgium kan nu aan de uitvoering van het project beginnen. Jo Vandeurzen: “Ik kijk uit naar de realisatie van het woonzorgproject in Hechtel-Eksel, want het komt tegemoet aan de zorgbehoefte in die regio en zal gebouwd worden volgens een moderne visie op infrastructuur, leven en werken in woonzorgcentra. Het concept is van die aard dat het de sociale contacten ondersteunt, zowel tussen de bewoners (en met hun familieleden en vrienden) als met de omgeving.”


    

 

Het woonzorgcentrum zal in een binnengebied tussen de Hoekstraat, Kapelstraat en Nieuwstraat in het centrum van Eksel, vlakbij de kerk, winkels en markt komen te liggen. “De buurt waar het woonzorgcentrum komt, telt allemaal mooi afgebakende huizen met tuintjes. We hebben die sfeer heel bewust doorgetrokken in ons ontwerp”, zegt architect Marc Vermeulen van Ar-te. “In plaats van één groot blok, hebben we verschillende kleinere blokken voorzien die met elkaar verbonden zijn. Wie echter het geheel van buitenaf bekijkt, ziet verschillende huizen naast elkaar staan, net zoals elders in de buurt.”
 
De openheid naar het leven buiten het wzc, naar de omgeving toe wordt bereikt door de centrale inkomzone, bereikbaar via een plein, te koppelen aan de ruimtes voor gemeenschappelijke activiteiten. In deze inkomzone bevinden zich een winkeltje, een kapsalon, administratieve ruimtes, een kinélokaal, een bezigheids-animatielokaal en een grote polyvalente ruimte met cafetaria. Het wzc wil niet op zichzelf staan, maar nauwe contacten met de omgeving houden en openstaan voor anderen, een uitnodiging vormen voor voorbijgangers om zich betrokken te voelen bij het rusthuisgebeuren. 

Kleinschaligheid en huiselijkheid vormen de sleutels van het project. Op het gelijkvloers kunnen 46 bewoners verblijven, op de eerste verdieping zullen dit er 47 zijn, allen verdeeld in kleine leefgroepen. De leefgroepen op het gelijkvloers geven uit op een besloten binnentuin waar de bewoners ongestoord vrij kunnen rondwandelen. Op de eerste verdieping is een ruim terras voorzien. Door veel glas te gebruiken, krijgen de leefgroepen een heel luchtige sfeer. Deze leefgroepen vormen de woningen binnen het wzc. Ze zijn opgebouwd uit een leefruimte met kitchenette, zithoek en rustpunten met zicht op de omgeving. De zitruimtes kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor bezigheidstherapie.
 
De kamer voor de bewoner zelf heeft een oppervlakte van 27 m² en is voorzien van een sanitair gedeelte, een slaaphoek en een zithoek die door de bewoner persoonlijk en huiselijk kan ingericht worden naar eigen smaak. 
 
Ook de burgemeester van Hechtel-Eksel, Raf Truyens is opgetogen: “De realisatie van dit woonzorgcentrum is zondermeer van groot belang voor de uitbouw van de seniorenvoorzieningen in de gemeente Hechtel-Eksel en zal door de toenemende vergrijzing een onontbeerlijke schakel vormen in het toekomstige ouderenbeleid van de gemeente Hechtel-Eksel. Bovendien zorgt de inplanting van het woonzorgcentrum in de dorpskern van Eksel voor een toename aan vitaliteit en werkt dit kernversterkend.”Foto van links naar rechts: Frank Smeets (Gedeputeerde Provincie Limburg), Michel Plessers (voorzitter opdrachthoudende vereniging St. Antonius), Jo Vandeurzen (Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin), Raf Truyens (Burgemeester gemeente Hechtel-Eksel), Lode Ceyssens (Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Meeuwen-Gruitrode)

 

Technische fiche:

Bouwheer:
opdrachthoudende vereniging St. Antonius, Peer
Architect: Ar-te, Leuven
Studiebureau: Stabo, Leuven,
Aannemer: Strabag Belgium, Genk
Veiligheidscoördinatie: Bouwbegeleiding Ludo Loos, Hechtel-EkselDeel dit artikel:
Onze partners