Energieverslindende labo’s duurzamer maken: van freecooling tot riothermie

We bevinden ons midden in de strijd tegen het COVID-19-virus. Minstens even belangrijk blijft de strijd tegen de klimaatopwarming. Inspanningen worden op beide fronten opgedreven, zowel op globaal als op lokaal niveau. Wetenschappers zoeken verwoed naar vaccins en betere testmethodes. Onderzoekers optimaliseren batterijtechnologie en hittebestendige gewassen. De vraag naar bijkomende laboratoria en testfaciliteiten blijft daardoor toenemen. De nood aan flexibele maar betrouwbare en veilige labo-omgevingen is groot. Daar zet Ingenium op in: meebouwen aan de duurzame laboratoria van vandaag en morgen. Enkele praktijkvoorbeelden waar Ingenium een steentje toe bijdroeg zetten die ambitie kracht bij.

Centralisatie biobanken UZ Leuven - KU Leuven garandeert kwaliteit van gestockeerd materiaal.

Om haar biobanken te centraliseren, bouwt UZ Leuven – KU Leuven een nieuwe faciliteit. In onderzoeksgebouw O&N4 (KU Leuven) op de campus Gasthuisberg wordt daarvoor een zone van 2.500 m² voorzien. De aanleg van een centrale biobank inclusief cryotheek vereist niet alleen professionele apparatuur maar ook een hoog performante technische installatie.

Meer weten? Klik hier.

 

Aquafin pioniert met riothermie op eigen site in Aalst

Om op een duurzame manier warmte te genereren, gebruikt Aquafin binnenkort rioolwater als bron. Het is het opvallendste element in de ombouw van de labo’s en werkplaats van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aalst tot een nulenergiegebouw.

Meer weten? Klik hier.

 

Ingenium begeleidt Universiteit Antwerpen bij commissioning van nieuwbouwlabo voor duurzame chemie

BlueApp is een open innovatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Het bevindt zich in het havengebied op de Blue Gate Antwerp site, het eerste watergebonden bedrijventerrein van het land dat ook circulair en eco-effectief is. De hub verbindt de academische wereld met de industrie. 

Meer weten? Klik hier.

 

Ingenium zet samen met Egnaton in op duurzame(re) laboratoria

In maart was Koen Van Canneyt – de Ingenium-expert Cleanrooms & Laboratories – een van de sleutelspelers op het Egnaton Forum over laboratoria. Hij gaf toelichting op de Virtual Lab Tour in de nieuwbouwlaboratoria O&N1bis en O&N5 van de KU Leuven en nam deel aan een internationaal panel over energiereductie in labogebouwen. 

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners