Enscape for SketchUp en Revit

Pas eind 2018 werd Enscape 3D voor het eerst geïntroduceerd in de C3A-Userclub, aanvankelijk als plugin voor Revit, maar ook voor de SketchUp PRO gebruikers werd dit in de kijker gezet.  Ondertussen is Enscape aan een stevige opmars bezig bij de C3A-Userclubleden…

Een Render-oplossing met bijv. V-Ray in 3ds MAX (of Arnold in 3ds MAX) kan wel zorgen voor de beste-kwaliteits renders (t.e.m. de beste animaties), maar de tijd en inspanning die dit vraagt om zo’n software in de vingers te krijgen én om daar dan projecten goed mee uit te werken, is niet wat de meeste C3A-Userclubleden zoeken. Voor die HighEnd visualisaties zijn professionele servicebureaus beschikbaar, die dit voor een 'prijsje' kunnen verzorgen.

Maar… vooral de mogelijkheid voor élke SketchUp PRO- en/of Revit-gebruiker om degelijke visualisaties af te leveren zonder veel tijd en energie is precies waar C3A naar streeft. En dan is Enscape 3D voor velen echt een verademing:  Enscape zorgt voor de snelste renderings én de meest eenvoudige, interactieve en gebruiksvriendelijke besturing t.e.m. VR, wat allen meteen sterk aanspreekt. En de resultaten mogen er best zijn.

Deze Plugin is zowel als SingleUser én als Floating MultiUser licentie beschikbaar, en dat deze plugin zowel voor SketchUp PRO als Revit heel gelijkaardig en met éénzelfde licentie geschikt is, is nog een extra motivatie om vanuit C3A deze oplossing naar voor te schuiven. 

 

Enscape 3D for Revit

Er zijn wel mogelijkheden om in Revit zelf te Renderen, of via de Autodesk Cloud te renderen, of een Revit model te exporteren om dan in een ander renderprogramma (zoals 3ds MAX) in te lezen en verder af te werken, maar er zijn heel wat voordelen om dit rechtstreeks in Revit zelf met de beste render-oplossing te kunnen doen. En Enscape 3D in Revit biedt daarbij op een heel vernieuwende wijze real-time renderings, interactief t.e.m. Virtual Reality presentaties.  

Enscape in Revit mag dan wel de meest eenvoudige, interactieve, gebruiksvriendelijke en snelste Render-tool zijn, toch is er best heel wat uit te leggen in zo'n cursus om dit optimaal te kunnen toepassen. Vandaar dat C3A werk gemaakt heeft van een aantal goed voorbereide cursusoefeningen om alle tips en tricks van deze Render-plugin te leren kennen. 

Zie dit fragment uit de recentste Revit-cursus van C3A.

 

Enscape 3D for SketchUp 

Om Enscape 3D goed te kunnen toepassen in SketchUp PRO moest door het Enscape Team ook een extra module voor de materiaal-optimalisatie én vooral ook voor de lichtbronnen bijgevoegd worden.  Het is verbluffend indrukwekkend hoe Enscape zorgt voor een optimalisatie van de materiaal-weergaven. Via een materiaal-trefwoord in de naam van het materiaal (zoals 'steel', 'chrome', 'plastic', 'mirror', 'grass', 'water',…)  wordt aanvullend op de SketchUp-mataeriaal-eigenschappen meteen het gewenste materiaal-effect gevisualiseerd. En dan is er nog aanvullend een Enscape Materiaal-Editor uitgewerkt om de visuele effecten nog wat bij te sturen. 

Voor Enscape zorgt een goede daglicht-instelling (juiste zonnestand via Location en Noord-richting) al meteen voor heel degelijk resultaat buiten, maar ook binnen (als er minstens buitenramen zijn) is het licht meteen in orde.  Maar het effect van binnenlicht (via de Enscape Lights) is toch wel opmerkelijk, vooral voor binnen-situaties. Omdat in SketchUp PRO helemaal niets voorzien is voor licht, werd specifiek voor SketchUp een module voor het plaatsen van lichtbronnen bijgevoegd. 

Zie deze video-opname van de Enscape for SketchUp PRO introductie van C3A.

 

 

De Enscape 3D Asset Browser

Zowel voor SketchUp- als Revit-users is er de afgelopen paar jaar een snel groeiende 'Asset Library' uitgewerkt, met allerlei bibliotheek-elementen zoals Vegetatie | Mensen | Meubilair | Accessoires | Voertuigen | Straat Blocks | Verlichting | Gebouwen | Gezondheidszorg | Fitness. Bij iedere update komen meer en meer elementen erbij, momenteel (juni 2021) staat de teller op 2470.

Bron: C3A

Deel dit artikel:

Onze partners