Expo Muller Van Severen in N33 Deurle

Bij pure kunstwerken hoort een puur interieur, zo menen de beeldende kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen. De creatieve duizendpoten wagen de stap van kunst naar design en sturen met ‘Muller Van Severen’ hun eerste meubelcollectie de wereld in. Hun meubels verenigen rijkelijke materialen, knallende kleuren en strakke lijnen in één collectie. Van 8 maart tot 15 april kan je de designmeubels van dit kunstenaarskoppel bewonderen in designshop N°33 van interieurarchitect Frédéric Hooft in Deurle.
Bij pure kunstwerken hoort een puur interieur, zo menen de beeldende kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen. De creatieve duizendpoten wagen de stap van kunst naar design en sturen met ‘Muller Van Severen’ hun eerste meubelcollectie de wereld in. Hun meubels verenigen rijkelijke materialen, knallende kleuren en strakke lijnen in één collectie. Van 8 maart tot 15 april kan je de designmeubels van dit kunstenaarskoppel bewonderen in designshop N°33 van interieurarchitect Frédéric Hooft in Deurle.
Frédéric Hooft verdiende zijn sporen als interieurvormgever met talloze, knappe interieurprojecten. Wie graag van de platgetreden designpaden afwijkt, kan bovendien in zijn atelier & shop N°33 terecht voor een atypische, stijlvolle selectie designmeubelen. Hooft maakt keuzes met het hart en kiest vooral toegankelijke, functionele stukken die erin slagen een sterk accent toe te voegen aan je interieur.

Zijn voorkeuren: jean prouvé // charlotte perriand // jules wabbes // serge mouille // konstantin grcic // le corbusier
 // maarten van severen // poul kjaerholm // arne Jacobsen // eileen gray // arflex

Met Muller Van Severen omarmt hij een minimalistische maar knallende designcollectie die perfect in zijn shop N°33 past.

 
Wie is Fien Muller?

Fotografe Fien Muller probeert met haar kunstwerken steeds een subtiel, humoristisch spel neer te zetten. Haar foto’s doen denken aan hedendaagse interpretaties van zeventiende-eeuwse stillevens. Tegelijk stralen ze vaak een koelheid uit die eigen is aan productshots. Die dunne lijn tussen sterke contrasten komt ook terug in haar meubelcollectie ‘Muller Van Severen’.


Wie is Hannes Van Severen?

Ook kunstenaar Hannes Van Severen houdt van contrasten. Wat ooit meubilair was, haalt hij uit elkaar en transformeert hij tot vervreemdende sculpturen. Hij ontneemt het meubel zijn functionaliteit om er een plastische betekenis aan te geven.


Puur maar uitbundig

Bij hun meubelcollectie is functionaliteit net het uitgangspunt. Maar de ironie zo eigen aan hun kunst, is ook in hun designmeubels nooit ver weg. De eenvoudige opbergbakjes, clean-cut tafels, strakke rekken en minimalistische lampen refereren in hun pure vorm zowel naar het oeuvre van Donald Judd als naar het Bauhaus. Toch sluiten pure lijnen voor Muller en Van Severen geen weelderig resultaat uit. ‘De afwerking en het samenspel in onze collectie zorgen voor een uitbundige toets. Het strakke karakter van de collectie wordt doorbroken met kleur’, aldus Muller en Van Severen.
Rijke materialen als vertrekpunt’Terwijl design vaak vertrekt vanuit de vorm, nemen wij het materiaal als basis voor elk ontwerp. We vertrekken vanuit een gerichte selectie van gekleurde marmers. En die combineren we met messing en gekleurde polyethyleenplaten.’

De kleuren en patronen in het marmer creëren beweging en maken elk meubel uniek. De rijke materialen en het minimaal lijnenspel verwijzen naar de glans van de art-deco en de eenvoud van het modernisme.


Subtiliteit

Hun ontwerpen lijken enerzijds te vechten met het minimalisme maar maken er tezelfdertijd gebruik van. Alles is vereenvoudigd tot de eenvoud van het pure en toch is elk stuk voorzien van een subtiele twist.

‘We zijn niet op zoek gegaan naar speciale effecten. Die zijn natuurlijk gegroeid, alsof het een noodzaak was. Een tafel die overvloeit in een overhellende lamp, een open kast die uitloopt in een tafel, een serie lampen die een simpel samenspel vormen van een houder, een kap en een snoer.’

Elk detail is zorgvuldig uitgekozen. We houden van een luchtig gevoel, ontdaan van overbodige toeters en bellen. Design vraagt om een andere aanpak dan kunst. Vandaar dat we voor dit project vertrokken zijn van materialen die enerzijds passen bij de functionaliteit van de objecten en anderzijds perfect aansluiten bij de eigenheid van onze artistieke stijl.
Contrast na contrast

De collectie verrast veeleer door atypische combinaties van kleur, materie en alledaagsheid. We kiezen resoluut voor open rekken die het dagelijkse leven weerspiegelen, bijvoorbeeld via uitgestald vaatwerk. We creëren lampen die het accent leggen op het snoer, tafels met een snijplank als tafelblad.

De meubels impliceren een kleurexplosie die fel contrasteert met het minimalistische lijnenspel. Knallende kleuren zorgen voor een vrolijke noot. Met kleine details hebben we gezorgd voor warme toetsen.


Logica

Contrasten die toch harmonieus blijken: elk contrast op zich vormt samen een evenwichtig geheel. Net zoals een serie kasten van Hannes Van Severen zich tot elkaar verhouden, of de trouvailles van Fien Muller perfect met elkaar verbonden zijn. Net zoals hun kunst, vertelt ook elk meubel een logisch verhaal.

En hoewel deze meubelcollectie volledig losstaat van hun kunst, is er een duidelijke link. Door in het dagelijkse leven tafel en bed te delen, is deze meubelcollectie ontstaan als een functionele symbiose van hun individuele werk.


Praktische info

Vernissage Muller Van Severen:
donderdag 8 maart 2012, N°33, Klapstraat 30, 9831 Deurle

Expositie Muller Van Severen:
van donderdag 8 maart 2012 tot 15 april 2012, N°33 Klapstraat 30, 9831 Deurle

Beide kunstenaars worden vertegenwoordigd door galerij Valerie Traan - www.valerietraan.be

Deel dit artikel:

Onze partners