FEBE Elements Awards 2015 : de winnaars zijn bekend

Op de plek waar de nieuwe brandweerkazerne in Charleroi komt (een project van Samyn & partners en ReservoirA) maakte FEBE gisterenavond de winaars van de FEBE Elements Awards 2015 bekend. Voor de vierde keer lauwerde de federatie toonaangevende projecten in de categorieën : Precast in BuildingsPrecast in InfrastructureOutstanding Precast en Small Scale Precast.

Jury

De samenstelling van de jury zag er dit jaar als volgt uit:

  • Dhr. Benoit PARMENTIER  Chef de Division, Division Structures au CSTC
  • Dhr. Jan VILAIN Hoofdredacteur 'publieke ruimte' bij  Infopunt Publieke Ruimte
  • Dhr. Jean-Pol TASIAUX Chargé de mission bij INASEP
  • Dhr. Jean-Paul JAMIN Beheerder bij Altiplan Architects
  • Dhr. Georgios MAILLIS Bouwmeester van Charleroi

 

Categorie Precast in Buildings

Winnaar : Passieve Kinder- en jongerencampus Hardenvoort in Antwerpen (BURO II & ARCHI+I)

Het concept: Een passieve kleuterschool en lagere school gebouwd met behulp van sandwichpanelen in architectonisch beton en dragende sandwichpanelen. Het gebouw heeft een sobere en gelijkmatige voorkant die beton combineert met andere materialen zoals hout. De bouw verliep volgens een strak schema, het gebouw moest voor het begin van het nieuwe schooljaar in september 2015 klaar zijn. Dankzij prefabricatie nam de bouw van de 8.400 m² maar zes maanden in beslag.

De mening van de jury: De jury beloont dit project om zijn passieve karakter. Het energetische aspect betekent een uitdaging voor de toekomst van de bouwsector. Het feit dat het hier om een openbaar gebouw – een school – gaat, versterkt de wil van de jury om dit project te prevaleren. Vanuit architectonisch oogpunt hebben ook de combinatie van de materialen en het structurele nut van de gevelpanelen de jury aangetrokken.

 

Categorie Precast in Infrastructure

Winnaar: Centre Aquatique de Marcinelle (ReservoirA)

Concept: Het aquacenter van Marcinelle bestaat uit prefabtegels in zwart en wit beton. Het bijzondere aan deze tegels is dat ze zijn ontworpen om er niet alleen mooi uit te zien, maar ook aangenaam aan te voelen. De tegels zijn ook bestand tegen de producten die gebruikt worden om het zwembadwater te behandelen.

De mening van de jury: De jury wil hier de schoonheid van het complex waarin beton een belangrijke rol speelt, benadrukken. De studie die uitgevoerd werd voor de bedekking van de oppervlaktestructuur, zodat die aangenaam om aan te raken zou zijn, en het feit dat het beton tegen onderhoudsproducten bestand moest zijn, vielen bij de jury ook in de smaak. Bij dit project is het beton echt een meerwaarde voor de vernieuwde ruimte.

 

 Categorie: Outstandig Precast

Winnaar: Poteau S+ pour ligne de l’Est (ELIA)

Concept: Ondersteuningspalen in prefabbeton voor een hoogspanningslijn. Deze moeten de metalen palen vervangen. Ze kunnen tot 50 meter hoog zijn en werden ontworpen om de grote druk die door de hoogspanningslijnen gecreëerd wordt, te weerstaan; en ook de bestendigheid tegen verdraaiing als een van de lijnkabels breekt. Deze palen zullen de lijnen van Bévercé, Stephanshof, Amel en Bütchenbach met elkaar verbinden.

De mening van de jury: De jury wil de technologische kracht van deze palen belonen. De berekeningen, fabricatie, complexiteit en expertise geven de betonindustrie duidelijk een hoogwaardiger karakter. Een ideale oplossing om de oude stalen palen te vervangen die de markt al 50 jaar lang domineren.

 

Categorie Small Scale Precast

Winnaar: Hydro Lineo (Stradus Infra)

Concept: Hydro Lineo is een concept dat is samengesteld uit drie betonstenen met een uitwendige afmeting van 30 op 10 cm. Het eerste model is een volledig gesloten variant, het tweede is voor 22 % open en het derde voor 40 %. Deze holtes kunnen met gras of kiezeltjes opgevuld worden. De drie verschillende modellen kunnen apart gebruikt worden, maar zijn ook verwisselbaar. Ze kunnen in rijen, patronen of willekeurig gelegd worden.

De mening van de jury: De jury viel voor dit project om de vele gebruiksmogelijkheden die het biedt. De ontwerpers ervan hebben over alle mogelijke opties nagedacht. Het is voor overheden een bijzonder interessant instrument waarmee regenwater in de grond kan infiltreren. 

 

Het volledige overzicht met de winnaars, eervolle vermeldingen en genomineerden vindt u hier terug. 

Deel dit artikel:

Onze partners