Filip Dujardin stelt tentoon in States met architectonische fictie

Op 20 maart opent in Madison Wisconsin een tentoonstelling van Filip Dujardin. In Imaginary Architecture exposeert hij een aantal werken waarin hij op artistieke wijze een loopje neemt met de architectonische werkelijkheid.

Op 20 maart opent in Madison Wisconsin een tentoonstelling van Filip Dujardin. In Imaginary Architecture exposeert hij een aantal werken waarin hij op artistieke wijze een loopje neemt met de architectonische werkelijkheid.

Filip Dujardin is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Enkele jaren geleden exposeerde hij in BOZAR waardoor zijn foto’s begonnen te circuleren op artistieke en architectonische blogs over de hele wereld waardoor ook het buitenland zijn fotowerk leerde kennen en waardoor hij ook al in onder meer Frankrijk en Canada heeft mogen exposeren.Filip Dujardin kan een mooi palmares voorleggen van architectuurfotografie en vanuit die basis maakte hij een artistieke zijsprong met en reeks fictieve architectuurfoto’s. Fictief is eigenlijk niet het juiste woord, want hij vertrekt steeds van bestaande architectuurrealisaties. Met deze beelden gaat hij aan de slag om te komen tot foto’s waarvan je niet meteen door hebt dat ze fictief zijn. Het zijn steeds beelden van realisaties die op het eerste gezicht wel hadden kunnen bestaan, maar anderzijds meteen de aandacht trekken omdat het om bijzonder complexe en eigenaardige constructies gaat. Bij een tweede visie merk je dat het wel om fictie moet gaan en raak je helemaal geïntegreerd door het beeld.

 

Meestal begint Filip Dujardin met een specifiek idee waar hij vervolgens een maquette of 3D-beeld van maakt. Op basis daarvan gaat hij op zoek naar beelden waarvan hij stukken gaat selecteren om het gewenste beeld samen te stellen.   

Sommige gebouwen die te zien zijn in de tentoonstelling zijn vanuit bouwtechnisch oogpunt onmogelijk. Andere zijn dan weer onleefbaar omdat ze bijvoorbeeld geen enkel raam bevatten of omdat er materialen gecombineerd worden die gewoon niet samen gaan.

De tentoonstelling loopt van 20 maart tot en met 16 mei. Meer informatie vindt u op de website van het museum of op de website van Filp Dujardin.In de jongste editie van Decors kan u ook een artikel lezen over de tentoonstelling van Filip Dujardin met een interview met de architectuurfotograaf.

 

Wilt u zelf gastheer zijn van deze tentoonstelling?

Beschikt u over een bedrijfsgebouw met een mooie tentoonstellingsruimte en draagt u architectuur en kunst een warm hart toe? In dat geval kan u overwegen om als gastheer te fungeren van deze tentoonstelling. Hiervoor kan u rechtstreeks contact opnemen met Filip Dujardin op info@filipdujardin.be . 

Deel dit artikel:
Onze partners