Gebouw met kleine ecologische voetafdruk in Caïro

Het Franse bureau Vincent Callebaut Architectures (VCA) heeft een nieuw, multifunctioneel complex ontworpen voor Nasr City, een district in Caïro. Het gebouw dingt naar een LEED Gold Plus status. Het is voorzien van een zonnedak, groene terrassen, verticale tuinen en zonneverwarming. Het geheel omvat 1000 appartementen, een healthclub en spa, een fitness center, business center, restaurants en cafés, winkels en een medisch centrum.

Een straat met vertakkingen

Een centrale straat, genaamd de Boulevard, vormt de ruggengraat van het gebouw en verdeelt het in twee delen. De appartementen en commerciële ruimtes lijken wel U-vormige vertakkingen van deze Boulevard. Deze U-vormen worden verzacht door verschillende soorten gevels, afhankelijk van de functie. Gepolijste, witte steen en energie-efficiënte ramen kenmerken de wooneenheden. Ze worden bovendien onderbroken door zwevende tuinen en balkons. De commerciële niveaus hebben twee verschillende gevels. Hier worden transparante gevels afgewisseld door groene muren.


Grote bomen

Het dak is volledig opgevat als een gemeenschappelijke tuin. Er zijn moestuinen, boomgaarden, zwembaden en een sportterrein. De twee percelen van het complex zijn verbonden via luchtbruggen. Om de ecologische voetafdruk te beperken, recycleert het gebouw een deel van het geproduceerde afval als grijs water. Daarnaast integreert een netwerk van wit staal en kabels fotovoltaïsche cellen, thermische buizen en verticale tuinen. Bovendien draait het dakoppervlak naar beneden en naar binnen. Zo ontstaan als het ware 'megatrees' waardoor een natuurlijke ventilatie wordt gecreëerd voor alle verdiepingen. De 'grote bomen' verstrekken ook schaduw en bieden bescherming tegen geluid.

De megatrees zijn geïnspireerd op de technologie van 'windvangers of windtorens' (Malqaf). Ze functioneren als passief koelingsysteem. Een 'Canadian well' laat verse lucht via ondergrondse leidingen passeren en zorgt zo voor een geothermische klimaatbeheersing van het gebouw. Geïntegreerde luchtschachten langs de kernen van de megatrees leveren natuurlijke ventilatie en warm water voor elk appartement en fotovoltaïsche cellen maken gebruik van UV-stralen om een groot deel van de energie van het gebouw te genereren.


Natuurlijke technologieën

Een zonneboiler en verticale windturbines dragen ook bij aan in-situ energieopwekking. De ontwerpers hebben hiervoor een uniek systeem - Phylolight - ontwikkeld: ze voegen straatverlichting en windturbines samen in 1 instrument. Tot slot verminderen de levende muren langs de binnenkant van de megatrees de temperatuur en wordt het grijs water gezuiverd door middel van natuurlijke technologieën, geschikt voor het droge klimaat van Caïro.

 

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners