Gerenoveerd zwembad Neptunium in Schaarbeek verwelkomt eerste nieuwe zwemmers (Altiplan)

© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris
© Beliris

Goed nieuws voor scholen, zwemmers en sportclubs in Brussel: het zwembad Neptunium in Schaarbeek opent zijn deuren weer voor het publiek. Na een grondige renovatie door Altiplan en studiebureau GEI in opdracht van de gemeente Schaarbeek en Beliris, de openbare bouwexpert voor Brussel, genieten zwemmers nu van een modern, comfortabel, veilig en energiezuinig zwembad in een bijzonder architecturaal kader.

Tussen erfgoed en moderniteit

Het zwembad Neptunium, dat in 1957 werd geopend, moest grondig worden gerenoveerd om te voldoen aan de normen inzake veiligheid en hygiëne en om energiezuiniger te worden. Het gebouw illustreert de modernistische architectuur van de jaren vijftig. Met zijn patrijspoorten en afgeronde hoeken doet het zwembad denken aan een scheepsboeg. De renovatie van deze emblematische plek in Schaarbeek werd uitgevoerd met respect voor het architecturale erfgoed, ontworpen door de gemeentelijke architect, Laurent Senterre.

 

Anti-verdrinkingssysteem en blote voetenzone

Om de veiligheid van de zwemmers te garanderen, is het zwembad nu uitgerust met een ultramodern toezichtsysteem met zowel gewone als onderwatercamera’s die helpen bij de preventie van verdrinking. Dit systeem heeft zich al bewezen in andere zwembaden en laat de redders toe kostbare seconden te winnen in geval van nood.

Ook de indeling van het zwembad werd grondig herdacht om de zone met schoenen te scheiden van de blote voetenzone, wat de hygiëne ten goede komt. De gemeenschappelijke kleedkamers zijn nu op de benedenverdieping. De kleedhokjes op de tussenverdieping werden gereconstrueerd en er werden berghokjes geïnstalleerd. Verder zijn er nieuwe kleedkamers voor families en personen met een handicap ingericht. De toegang tot het zwembad vanaf de kleedhokjes aan weerszijden van het kleine bad werd volledig heringericht om plaats te maken voor douches, toiletten en voetbaden. De douches tussen de twee baden zijn verdwenen.

Het gebouw is nu energiezuiniger dankzij een condensatieketel, een warmtepomp, muur- en dakisolatie.

 

Langverwachte heropening

In de loop van de werken werd duidelijk dat het noodzakelijk was het project uit te breiden om een kwaliteitsvol en duurzaam eindresultaat af te leveren. Zo waren er extra herstellingen nodig aan de kuip en diens betegeling, werden de ramen van het solarium vervangen en ook de kantoorruimtes gerenoveerd. De Schaarbeekse zwemmers moesten hierdoor wat extra geduld hebben, maar het zwembad is nu weer voor lange tijd goed. In totaal duurden de werken zes jaar. Beliris investeerde 12 miljoen euro in de werkzaamheden en de gemeente 6 miljoen euro.

Bron: Beliris
Deel dit artikel:
Onze partners