Gemeente Evere krijgt nieuwe multisporthal met bijzondere aandacht voor akoestiek en energieprestaties (Altiplan)

In 2017 besliste de gemeente Evere om de sportzaal Francois Guillaume te vervangen door een nieuw, modern en comfortabeler gebouw. Deze nieuwe sporthal moet afgestemd zijn op de sportdisciplines die de gemeente promoot, in de eerste plaats hockey en rugby. Na een architectuurwedstrijd waaraan negen architectenbureaus deelnamen, kreeg architectenbureau Altiplan de opdracht om het complex te ontwerpen. Deze zomer zijn de werken gestart.

Het project omvat de gedeeltelijke renovatie van het bestaande gebouw en de bouw van een multisporthal met een oppervlakte van ongeveer 1000m². De nieuwe hal zal worden uitgerust voor handbal, volleybal, basketbal, hockey, badminton en minivoetbal. Er komt ook een tribune met 100 zitplaatsen.

Als uitbreiding op de bestaande infrastructuur van het sportcomplex zal de nieuwbouw het volgende omvatten: nieuwe kleedkamers, een multifunctionele zaal (opwarmen, schermen, vechtsporten, tafeltennis), een cafetaria met collectieve keuken, een terras met uitzicht op de sportvelden buiten en tot slot ook administratieve en technische ruimtes.

 

Duurzaam sportcomplex

Dit renovatie- en nieuwbouwproject besteedt bijzondere aandacht aan akoestiek en energieprestaties. Zo werd een energieontwerp opgemaakt met minimale verwarmingsbehoefte (< 10 kWh/m².an), veel ambitieuzer dan de eisen van de EPB-voorschriften, en met eenvoudige systemen die gemakkelijk aan te leren en te bedienen zijn.

Verwarming wordt georganiseerd via de bestaande stookruimte (condenserende gasketels) met luchtverhitters in grote ruimtes en radiatoren in kleinere ruimtes. Er is een dubbelstroomventilatie voorzien met hoogefficiënte warmteterugwinning en geregeld door luchtkwaliteitssensoren en gemotoriseerde kleppen.

Er is ook gedacht aan een efficiënt regenwaterbeheer via regenputten. Via groene daken, recuperatietanks en infiltratieputten zal geen druppel regenwater verloren gaan.

Bron: Beliris & MK Engineering
Deel dit artikel:
Onze partners