Gewikt en Gewogen: Brecht Pauwels (Ingenium) over Revit MEP

Het AZ Groeninge werd volledig in 3D gemodelleerd.
Brecht Pauwels.

Studiebureau Ingenium modelleert sinds kort de technische installaties van al zijn nieuwbouwprojecten in 3D. Het bedrijf gebruikt hiervoor Revit MEP, een onderdeel van de Autodesk Building Design Suite.

In welke werf werd het product toegepast?

Het AZ Groeninge te Kortrijk.


Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

We maakten de overstap naar Revit MEP om de verschillende technische installaties en componenten beter te kunnen coördineren en sneller betere ramingen te kunnen maken.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Dankzij het 3D-model kunnen we gemakkelijk extra snedes maken voor de aannemer. Met de 3D-zichten krijgt de bouwheer nog voor de uitvoering al een goed zicht op de technische installaties.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Na implementatie van de nieuwe werkwijze blijkt dat deze ook een heel positief effect heeft op de taakverdeling binnen de CAD- en engineeringafdeling. Om steeds de beste oplossing te kunnen aandragen die rekening houdt met de ruimtelijke mogelijkheden en specifieke randvoorwaarden, was een overstap naar 3D onvermijdelijk.


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

 

Grote projecten, zoals het ziekenhuis, zijn zeer belastend voor onze CAD-computers. Om toch vlot te kunnen modelleren moesten we het gebouw opsplitsen in verschillende deelprojecten. Het overzicht behouden over het totale project wordt hierdoor wel een stuk moeilijker.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Voor grote of complexe projecten waar coördinatie heel belangrijk is, is 3D-modelleren voor Ingenium onmisbaar geworden. Maar ook bij andere projecten is Revit MEP zeker een aanrader.


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De overstap naar 3D met Revit MEP vergt in eerste instantie weliswaar een zekere tijdsinvestering bovenop de aankoopprijs, maar de winst die je vervolgens behaalt qua efficiëntie en faalkostenreductie maakt die initiële investering meer dan waard.

 

Een interessant filmpje over dit project kan u hier terugvinden.

Deel dit artikel:
Onze partners