Gewikt en gewogen: Keramische tegel als gevelmateriaal (Iwein Meyskens, archipelago | ar-te)

archipelago | ar-te ontwierp het nieuw medisch centrum Andre Dumont van ziekenhuis Oost in Genk. De gevel kreeg een bekleding met keramische tegels van Tagina. Iwein Meyskens van archipelago | ar-te kijkt terug op het geslaagde experiment.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Iwein Meyskens: “Deze keramische tegel is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk gevelmateriaal dat tegen een stootje kan. Het gekozen tegelformaat 15x30 (incl. voeg) en verband accentueert de gemoduleerde architectuur van het gebouw. Onze keuze viel op een witte kleur zodat het gebouw zich integreert met de bestaande architectuur van de zorgwijk. De andere materialisatie zorgt voor de eigenheid en herkenbaarheid van het medisch centrum."

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

I.M.: “De aannemer (Heijmans Bouw NV) en onderaannemer (Tehalux) namen een constructieve houding aan, samen zochten we naar de meest geschikte tegel. De detaillering van de hoeken en dagkanten in verstek gebeurde ook in overleg.”

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

I.M.: "Doordat het een niet-geventileerd tegelsysteem is, hebben we ruimte kunnen winnen voor een doorgedreven isolatiedikte. Het risico op waterinfiltratie wordt zo tot een minimum beperkt. De fabrikant leverde de tegels op maat, tegel-en voegwerk werden afgestemd op de 90cm-modulatie van het gebouw. Dat zorgde voor een rechtlijning en zuiver lijnenspel in de gevel."

            

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

I.M.: “Dankzij een goede communicatie en coördinatie tussen archipelago | ar-te, hoofdaannemer en de plaatser tijdens de voorbereidingsfase, met grondige voorstudie en werkvoorbereiding, verliep alles vlot. De moeilijkheden en aandachtspunten waren op voorhand gekend bij alle partijen. Dat resulteerde in een vlotte uitvoering van de keramische tegelwerken.”

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

I.M.: “De keramische tegel is niet zelf dampopen waardoor de voegen de volledige dampmigratie op zich nemen. Eén van de grootste uitdagingen was zoeken naar een zowel esthetische als bouwfysische voeg – tegelverhouding. Om de elastische voegen deel te laten uitmaken van het geheel, hechtten we veel belang aan hun positionering en kleurkeuze.”

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

I.M.: “Dit product is interessant voor zowel publiek toegankelijke als particuliere gebouwen die qua architectuur een uniforme uitstraling willen bekomen. De tegel zorgt voor een zekere fijngevoeligheid. Deze tegel is ook interessant voor projecten waarbij het onderhoud beperkt moet blijven, maar die toch een stevig materiaal nodig hebben."

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

I.M.: "Met een prijs van +/- 185€/m² (incl. isolatie, cementering en afwerking dagkanten) ligt de prijs van deze keramische tegel hoger dan pleisterwerk maar lager dan een geventileerde gevel met natuursteen. De meerkost ten opzichte van pleisterwerk verdient zich op lange termijn terug. Dit doordat er minder herstellingswerken en onderhoudswerken nodig zijn. De tegel is beter bestand tegen externe invloeden, zoals het weer of de impact van objecten."

 

Technische specificaties:

Keramische tegel: fabrikant - Tagina,  leverancier - Tehalux

Onderlaag (isolatie en minerale kleefmortel): StoPolystyreenplaat Top 32, StoLevell Uni + StoBaukleber – fabrikant: Sto

Plastische en elastische voegmortel: PL85 ES OMNICEM(plastisch) en B100WD(elastisch) - fabrikant: Omnicol

Bron: archipelago | ar-te
Deel dit artikel:
Onze partners