Gezocht: Het Erfgoedjuweel 2023

© LUCID
© LUCID
© LUCID
© LUCID

Stad Antwerpen zoekt kandidaten voor haar monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’. Bouwheren, projectontwikkelaars, architecten of eigenaars van een pand met erfgoedwaarde dat de afgelopen vijf jaar een nieuwe bestemming kreeg of met zorg in ere werd hersteld, kunnen tot en met 23 maart hun inspirerende project indienen via www.erfgoedjuweel.be.

Antwerpen heeft een rijk verleden, en dat is ook zichtbaar in de stad. Burgemeester Bart De Wever: “De vele prachtige en waardevolle erfgoedpanden in Antwerpen tonen de ontzettend rijke geschiedenis van onze stadsgemeenschap. ‘Het Erfgoedjuweel’ is een wedstrijd die we tweejaarlijks organiseren om de herbestemming of restauratie van al dat Antwerps onroerend erfgoed in de bloemetjes te zetten. We kunnen ons erfgoed immers niet genoeg koesteren.”

 

WINNAARS VORIGE EDITIE

In 2021 koos de jury de woning met commerciële ruimte op de Paardenmarkt 47 als winnaar. De jury apprecieerde het project vooral omdat het een goede oplossing biedt voor de hedendaagse problematiek van wonen boven winkels, de kwalitatieve totaalaanpak, en het oog voor detail bij de restauratie. De eigenaar slaagde erin om met relatief eenvoudige middelen het pand zijn historische kwaliteit terug te geven. Zonder daarbij aan hedendaagse woonkwaliteit in te boeten.

​De Antwerpenaren zelf verkozen de Hofkamer van den Wolsack in de Oude Beurs 27 als publiekslieveling. De totaalrestauratie van deze 18de-eeuwse pronkkamer zet dit architecturale en kunstzinnige pareltje opnieuw op de kaart bij het grote publiek.

 

KANDIDATUREN WELKOM

Elk herbestemmings-, renovatie- of restauratieproject met een erfgoedwaarde dat in een van de negen Antwerpse districten ligt, komt in aanmerking voor de prijs. Zowel woningen, kantoorgebouwen en winkels als andere types panden. Het hebben van erfgoedwaarde is voldoende. Een officieel statuut als beschermd monument of inventarispand is geen vereiste. De werken moeten afgerond zijn tussen 23 maart 2018 en 23 maart 2023.

Inschrijven is mogelijk tot en met donderdag 23 maart 2023. Dossiers moeten overtuigen met onder andere foto’s van voor en na de werken, en bijkomende achtergrondinformatie over de restauratie, renovatie of herbestemming van het pand.

 

TWEE PRIJZEN

De vakjury, specialisten in de onroerenderfgoedzorg, maakt uit de inzendingen een selectie van vijf finalisten. Die worden in de zomer voorgesteld aan het brede publiek, dat een stem kan uitbrengen. In het najaar worden vervolgens twee winnaars gekozen: wie de meeste stemmen kreeg, wint de publiekprijs, en de vakjury deelt zelf ook een prijs uit. De winnaars ontvangen elk 4000 euro.

Geïnteresseerd? Stel een sterk dossier samen en vul het online wedstrijdformulier in tot en met voor 23 maart 2031, 17 uur. En wie weet win jij binnenkort de titel van Het Erfgoedjuweel 2023 én 4000 euro. 

Meer info over de wedstrijd: www.erfgoedjuweel.be

Bron: Stad Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners