Paardenmarktsite UAntwerpen en Graaf Van Egmontstraat 56 winnen Het Erfgoedjuweel

Paardenmarktsite UAntwerpen
Paardenmarktsite UAntwerpen
Paardenmarktsite UAntwerpen
Paardenmarktsite UAntwerpen
Paardenmarktsite UAntwerpen
Paardenmarktsite UAntwerpen
Graaf Van Egmontstraat 56
Graaf Van Egmontstraat 56
Graaf Van Egmontstraat 56
Graaf Van Egmontstraat 56
Graaf Van Egmontstraat 56
Graaf Van Egmontstraat 56

De twee winnaars van de Antwerpse monumentenprijs Het Erfgoedjuweel 2023 zijn bekend. Het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56 kreeg de meeste publieksstemmen. De prijs van de vakjury ging naar de stadscampus van UAntwerpen op de Paardenmarkt.

PUBLIEKSLIEVELING – GRAAF VAN EGMONTSTRAAT 56

De meeste publieksstemmen gingen naar het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56. Deze typische burgerwoning met winkelruimte uit het begin van de 20e eeuw schittert na haar restauratie opnieuw, op een steenworp van het KMSKA. Dit pand wist het publiek te bekoren met zijn kleurrijke gerestaureerde gevel met mozaïek.

De vakjury nomineerde het gebouw omdat ze onder de indruk was van de grote inspanning van de eigenaars om het tot in de kleinste details te restaureren. Het gebouw is niet beschermd als monument en toch haalden de eigenaars alles uit de kast om deze erfgoedparel in ere te herstellen. De restauratie bracht de bonte, eclectische gevel weer tot leven en gaf het pand een nieuwe toekomst op het bruisende Zuid.

 

JURYPRIJS – PAARDENMARKTSITE UANTWERPEN

Aan de Paardenmarkt ligt de nieuwe stadscampus van het Departement Productontwikkeling UAntwerpen. Het is een plek met een rijke geschiedenis. In 1558 konden weesjongens daar in het Knechtjeshuis al terecht voor onderwijs, en in de 19e eeuw evolueerde de site tot de Stedelijke Nijverheidsschool. Sinds 2013 maken de gebouwen deel uit van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Zij liet de historische onderwijssite restaureren en renoveren tot een duurzame stadscampus en had daarbij in het bijzonder oog voor de erfgoedwaarde.

De jury bekroonde de Paardenmarktsite UAntwerpen omdat het om een echt modeldossier gaat. Het project is doordacht aangepakt, consequent uitgevoerd en op korte tijd gerealiseerd. De aanpassing van een sterk verouderd schoolgebouw tot hedendaagse onderwijsinstelling bracht heel wat uitdagingen met zich mee. Toch werd er voor elke uitdaging een passende oplossing gezocht met behoud van de erfgoedwaarde. De Universiteit Antwerpen maakte van een weinig gestructureerd gebouwencomplex een samenhangend geheel waar het opnieuw aangenaam studeren is.

"De genomineerde gebouwen voor deze editie van Het Erfgoedjuweel waren ronduit indrukwekkend. Dat toont nog maar eens welke grote en broodnodige inhaalbeweging er momenteel in Antwerpen plaatsvindt om ons historisch erfgoed te restaureren. Ik ben zeer blij dat zowel een privaat als een publiek project in de prijzen valt. De prachtige gevel van het private pand op het Zuid vormt de perfecte aanvulling op het schitterende herwaarderingsproject van de Universiteit Antwerpen op de Paardenmarkt."
- Bart De Wever, burgemeester van Stad Antwerpen -

 

Het Erfgoedjuweel

Antwerpen telt tal van historische panden waar de stad trots op is. Daarom zet ze deze gebouwen en de mensen die er zorg voor dragen graag in de kijker. Om deze initiatieven te belonen reikt stad Antwerpen de monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’ uit. In 2023 vond de wedstrijd voor de vijfde keer plaats. In januari lanceerde stad Antwerpen de oproep naar potentiële kandidaten. De stad ontving 13 straffe en uiteenlopende dossiers. De vakjury selecteerde hieruit de vijf finalisten: Graaf Van Egmontstraat 56, Paardenmarktsite UAntwerpen, Hollandse Synagoge, Gerechtsgebouw Britselei en PSLab Antwerpen. Vanaf midden augustus kon iedereen online of aan de beursstand in de Stadsfeestzaal in Antwerpen een stem uitbrengen. Tijdens de voorbije Open Monumentendag stelden de finalisten hun deuren ook open voor het publiek en kon iedereen een kijkje nemen achter de gevels. 

Bron: Stad Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners