Antwerpen in de kijker dankzij unieke fototentoonstelling en Erfgoedjuweel

Oud versus nieuw: dat is het opzet van de fototentoonstelling 'De afgelegde weg. Antwerpen 1993 – 2023’.

Hoezeer is ‘t Stad’ de voorbije drie decennia veranderd? Coördinator Pieter Uyttenhove en fotografen Hans Bol en Georges Charlier geven het antwoord in de tentoonstelling 'De afgelegde weg. Antwerpen 1993 – 2023’, het vervolg op de tentoonstelling die ze in 1993 organiseerden, toen Antwerpen culturele hoofdstad van Europa was. Daarnaast kan het brede publiek ook stemmen voor Het Erfgoedjuweel, de tweejaarlijkse monumentenprijs van Stad Antwerpen.

Dertig jaar geleden maakten Pieter Uyttenhove, Hans Bol en Georges Charlier furore met hun documentair fotografieproject over de negentiende-eeuwse gordel van Antwerpen, dat kaderde in het architectuurprogramma Open Stad van de Europese cultuurhoofdstad Antwerpen ’93. Voor hun nieuwe fototentoonstelling hebben zij de gefotografeerde plekken niet alleen opnieuw bezocht en vanuit hetzelfde standpunt vastgelegd op beeld, maar ook aangevuld met plekken die er binnenkort helemaal anders zullen uitzien (als aanzet voor een derde fotografiecampagne in de toekomst). Zo bieden ze een unieke kijk op de veranderingen die Antwerpen heeft/zal ondergaan. Van verdwenen fabrieken, winkels of cafeetjes tot nieuwe woontorens, straten en pleintjes: de stad blijft in beweging. Plekken waar verandering op til is, zoals de Slachthuissite, Nieuw Zurenborg of gebieden langs de Ring, zijn vastgelegd als referentiepunt voor toekomstige generaties.  

De tentoonstelling vindt van 7 september tot 3 november plaats in het FelixArchief (Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen) en is van dinsdag tot en met zondag gratis toegankelijk. Meer info vind je via deze link.

 

Erfgoedjuweel 2023

Stad Antwerpen is deze dagen ook volop op zoek naar een winnaar voor zijn tweejaarlijkse monumentenprijs, het Erfgoedjuweel. Het brede publiek kan mee beslissen welke van de vijf finalisten de winnaar wordt. Wie stemt, maakt bovendien kans op een overnachting in een Antwerpse met erfgoedwaarde. Stemmen kan tot maandag 11 september via www.erfgoedjuweel.be. De uitreiking vindt plaats op 28 september.

Dit zijn de vijf finalisten:

Deel dit artikel:
Onze partners