Gouden Mini Canal Pro in het Hof van Justitie in Luxemburg

Het nieuwe gebouw van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, naar een ontwerp van Dominique Perrault, werd in 2008 na vier jaar voltooid. Jaga realiseerde voor dit nieuwe gebouw ongeveer 2.500 Mini Canals Optimised toestellen met een gouden afwerking.

Het Hof van Justitie (Europese Unie)

Het Hof van Justitie, opgericht in 1952, is een instelling van de Europese Unie In Luxemburg die ervoor zorgt dat de wetten en regels die in Europa worden opgemaakt, correct worden nageleefd. Deze Europese wetten moeten in alle lidstaten van de Europese Unie op dezelfde manier worden uitgevoerd. Daarnaast ziet het Hof van Justitie erop toe dat het EU-recht overal op dezelfde manier wordt toegepast.

Het Hof bestaat uit één rechter per EU-land en elf advocaten-generaal. Ze oordeelt over overtredingen van Europese  regels en over het niet-nakomen door lidstaten van gemaakte afspraken en verplichtingen die uit de Verdragen voortvloeien. Het Hof van Justitie regelt verder  juridische geschillen tussen EU-instellingen en nationale regeringen.

Functioneel, stedelijk en institutioneel

Oorspronkelijk was het Hof van Justitie gevestigd in de gebouwen van Villa Vauban, in het midden van het stadspark van Luxemburg. In 1972 nam de organisatie zijn intrek in het ‘Paleis’, een stalen constructie ontworpen naar modernistische vormgeving. Hierna namen de activiteiten van het Hof steeds toe. Doorheen de jaren voegden er drie gebouwen zich toe aan de site: het Erasmusgebouw, het Thomas More gebouw en het gebouw C.

In 1996 lanceerde de overheid een Europese wedstrijd voor de bouw van de vierde uitbreiding van de oorspronkelijke site. De uitdaging: zowel functioneel, stedelijk als institutioneel bouwen. Om het project succesvol af te ronden moest er 100.000 m2 bijkomende oppervlakte gebouwd worden. Daarnaast moest het ontwerp eenheid brengen in de verschillende uitbreidingsprojecten en gestalte geven aan de uitstraling.

Architect Dominique Perrault haalde de opdracht voor de realisatie van de nieuwe uitbreiding binnen met zijn ontwerp. Het project bestond uit het gerenoveerde paleis met daarrond een ringvormige uitbreiding en twee rechthoekige torens gelegen in de nabijheid van de Rue du Fort Niedergrünewald.

Gouden Mini Canal Pro

Bij het ontwerpen van het gebouw ging de Parijs architect Perrault op zoek naar de geschikte kleur van het gebouw. Volgens Perrault is het antwoord duidelijk.

“Als recht een kleur zou hebben, dan zou dit goud zijn. Dit is geen strafrechtbank. Het is geen plaats die zich bezighoudt met gevangenissen en straffen. Het heeft te maken met relaties tussen Europese landen, met constitutionele zaken. Als de hemel boven Luxemburg zo vaak triest is, dan kan het gebouw op deze manier de zon toch vangen”.

Voor de realisatie van het nieuwe gebouw maakte Jaga ongeveer 2.500 Mini Canals Optimised toestellen. De Mini Canal Pro is een inbouwoplossing met speciaal maatwerk. Het vloerinbouwsysteem van Jaga wordt gekenmerkt door de onmiddellijke reactie die het heeft op temperatuurschommelingen en de Low-H2O technologie de koolstofuitstoot met 10% terugdringt. De warmtewisselaar en het volledige binnenwerk, dat zich onder het gouden rooster bevindt, kreeg een volledig ‘onzichtbaar’ donkergrijze lak. Het supergeleidend en efficiënt verwarmingssysteem met een lage waterinhoud en ultrasnelle warmtewisselaar zorgt ervoor dat een maximale warmte en laag energieverbruik gewaarborgd wordt.

De minimale inbouwdiepte van 9 cm zorgt ervoor dat het systeem ideaal is om de koude luchtstroom voor hoge ramen te vermijden, en dit zonder het uitzicht te belemmeren. Met een hoogte vanaf 9 centimeter is de Mini Canal ook geschikt voor etalages en zwevende vloeren. Naast het Hof van Justitie is het de geschikte oplossing voor grote vensteroppervlakken in woonruimtes en wintertuinen, etalages en kantoren.

De Jaga Mini Canal bestaat in diverse vormen en formaten. Voor de hoogte kan er gekozen worden vanaf 9 to 19 cm en is het zelfs mogelijk om de hoogte te herstellen op ongelijke vloeren. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende materialen, technieken en kleuren. Het volledige binnenwerk is voorzien in een ‘onzichtbaar’ donkergrijs lakwerk waardoor het begaanbare afdekrooster het enige is dat opvalt.

Maar ook het rooster kan je aanpassen naar het interieur. Zo kan je kiezen tussen verschillende materialen waaronder hout, aluminium of roestvrij staal. Daarnaast kan je ook kiezen voor een oprolbaar of star rooster. De roosters zijn verkrijgbaar in 11 verschillende kleuren. Om de link te leggen met de gouden torens van het Hof van Justitie kregen de roosters een speciale gouden kleur.

Klik hier om meer informatie te verkrijgen over de Mini Canal van Jaga.

Bron: Jaga
Deel dit artikel:
Contacteer Jaga
Onze partners