Gruuthusemuseum van B-juxta krijgt speciale vermelding op European Award for Architectural Heritage Intervention

Het Belgische architectenbureau B-juxta won met haar restoratie van het Brugse Gruuthusemuseum de ‘Special Restoration Mention’ van de European Award for Architectural Heritage Intervention. Tijdens de prijsuitreiking in Barcelona werd de Special Mention van deze zesde editie overhandigd aan het team. De prijs is een mooie erkenning voor het restauratieproject dat 500 jaar Brugse architectuurgeschiedenis weer tot leven bracht.

Het project

Aan het einde van de 19e eeuw voerde de Brugse stadsarchitect Louis Delacenserie grondige aanpassingswerken uit aan het Hof van de Heren van Gruuthuse, waardoor het stadspaleis met zijn 14e-eeuwse kern zijn neogotische uitstraling kreeg. Onder leiding van B-juxta werd eind 2017 de tweede fase van de restauratiewerken aan het Gruuthusemuseum afgerond.

De sculpturale lijstgevel, de imposante daken, het bijzondere schrijnwerk met glas-in-loodbeglazing, het majestueuze 19e-eeuwse plafond met hangende gewelven in de entreehal, de grote zolder (nu 'Studio +') met veelkleurige sjabloonschilderingen op de spanten en de indrukwekkende belvedère-toren, die volledig met lood is bekleed, werden allemaal met veel zorg en oog voor detail gerestaureerd.

 

De prijs

De European Award AHI is een tweejaarlijks evenement. Het belangrijkste doel van de prijs is om kwaliteitsvolle interventies in alle aspecten van gebouwd erfgoed te onderscheiden en bij te dragen aan de verspreiding ervan. De wedstrijd wil zichzelf consolideren als katalysator van nieuwe uitdagingen die de globalisering van de hedendaagse architectuur toevoegt aan het behoud van en interventies in het gebouwde erfgoed. Naast vier prijswinnaars wordt de Special Mention gegeven aan een interventie die zich vanuit technisch en methodologisch oogpunt onderscheidt door kwaliteit, precisie en respect.

Andere genomineerde Belgische projecten voor deze editie van de European Award for Architectural Heritage Intervention waren het Wintercircus (Atelier Kempe Thill, aNNo architecten, Baro Architectuur & SUM Project), Bijloke Concertzaal (DRDH Architects and Julian Harrap Architects) en het stadhuis van Antwerpen (HUB & Bureau Bouwtechniek).

Bron: B-architecten
Deel dit artikel:
Onze partners