Gyproc® levert gipskartonplaten voor vernieuwde The Loft op Brussels Airport

Voor de afwerking van The Loft op de luchthaven van Zaventem werd een beroep gedaan op Gyproc® gipskartonplaten.
Voor de afwerking van The Loft op de luchthaven van Zaventem werd een beroep gedaan op Gyproc® gipskartonplaten.
Voor de afwerking van The Loft op de luchthaven van Zaventem werd een beroep gedaan op Gyproc® gipskartonplaten.
Voor de afwerking van The Loft op de luchthaven van Zaventem werd een beroep gedaan op Gyproc® gipskartonplaten.

Door de stijgende passagiersaantallen en de wil om het comfort voor haar bezoekers te verbeteren, besloot Brussels Airlines zo’n drie jaar geleden haar lounge ‘The Loft’ op thuisbasis Zaventem, geopend in 2014, te vernieuwen en uit te breiden. Voor de afwerking van de muren en plafonds werd een beroep gedaan op TecnoSpace. TecnoSpace maakte hierbij gebruik van verschillende producten van Gyproc®.

Brussels Airport volgde voor de vernieuwing en uitbreiding van The Loft te Zaventem het ontwerp van Brussels Airlines & FITCH. De hoofdaannemer van de werken was TecnoSpace Nv en die maakte hiervoor gebruik van verschillende Gyproc® werken. Onder meer Gyproc® A, Gyproc® Rf, en Rigitone® werden bij deze renovatie gebruikt.

Beroep op sponsoren

Waar The Loft vroeger zo'n 700 m² in beslag nam, is The Loft na de vernieuwing en uitbreiding goed voor een een totale oppervlakte van 2.040 m². Brussels Airlines ging voor de vernieuwing en uitbreiding van the Loft op de luchthaven van Zaventem in zee met enkele sponsoren, die nu en dan tentoonstellingen mogen houden in The Loft. Zo werd een ruimte van zo’n 800 m² exclusief door Lexus ontworpen volgens een Japanse traditie en is er in The Loft ook een massageruimte te vinden met dezelfde Panasconic Relax Chairs als die in de wagens van het luxemerk. Met Grohe, fabrikant van sanitaire oplossingen, werd dan weer samengewerkt voor de realisatie van een spa, bestaande uit onder meer elf badkamers, een stoombad en lichttherapie. België komt vooral naar boven in het food & beverage-aanbod, met verschillende bieren van AB Inbev die te consumeren zijn aan de Belgian Bar, hapjes van cateraar Newrest, chocolade van Neuhaus en koffie van Rombouts.

Naast Star Alliance Business Class-passagiers, Gold-leden en Miles & More Frequent Travellers, wordt de lounge ook gebruikt door de maatschappijen Emirates, Etihad, Air Malta en Finnair.

Extra hoge brandwerende muren

De vernieuwing omvatte daarnaast ook nieuwe binnenmuur- en plafondafwerkingen, zowel in het nieuwe gedeelte als in de bestaande lounge. Brussels Airport deed daarvoor een beroep op TecnoSpace, die daarvoor gebruikmaakte van verschillende producten van Gyproc®. Alexandre Stoop, zaakvoerder van TecnoSpace, somt op welke producten van Gyproc® hiervoor gebruikt werden: “Meer bepaald het Metal Stud® wall system, het PlaGyp® ceiling system en de Gyproc® platen A, Rf en Rigitone®.” Hij gaat verder: “We kozen voor die producten, gezien de hoge eisen die werden opgelegd inzake brandveiligheid en akoestisch comfort. In totaal plaatsten we zo’n 1.835 m² aan Gyproc® wanden en plafonds.”

Dat heel wat muren esthetisch gekromd waren, maakte het plaatsen van de gipskartonplaatsen tot een waar huzarenstukje. Ook de nissen voor de indirecte verlichting in de PlaGyp® plafonds en akoestische plafonds met Rigitone® 12/25Q creëren was geen evidentie. “Maar de grootste uitdaging zat hem voor ons toch vooral in de plaatsing van extra hoge Metal Stud®-wanden van het type MS150/2.50+50.20 A met een brandweerstand van EI 60. Die scheidingswanden met dubbele beplating en isolatie op een dubbel gekoppeld frame zijn meer dan 4 meter hoog. Gyproc® en Baustoff Metall hebben samen een oplossing bedacht voor de installatie van die wanden en hebben ons vervolgens bijgestaan met de nodige expertise, zodat we ook die klus uiteindelijk vlot hebben kunnen klaren”, getuigt Alexandre.

Aan de plafonds en muren uit gipskarton werden daarna spanplafonds toegevoegd, waardoor een subtiel lichtspel mogelijk werd dankzij een speciale techniek op basis van ledverlichting en projectie. Waar nodig werd in functie van het akoestisch comfort ook nog gewerkt met Gyproc® SoundBloc®. “Het kwam er in dit project, met een spa, rustplekken en werkruimtes, vooral op aan het juiste product op de juiste plaats te gebruiken”, aldus Stoop.

Goede relatie even belangrijk als producten

“Ook de strikte timing was een niet te onderschatten gegeven”, getuigt Stoop. “Maar niet één waar we schrik voor hadden, omdat we weten uit ervaring dat de producten van Gyproc® zich makkelijk laten verwerken en we indien nodig altijd kunnen rekenen op advies op maat van de Gyproc® adviseurs, in elke fase van uitvoering. De goede relatie met Gyproc®is voor ons dan ook minstens even belangrijk als hun performante en duurzame producten”, besluit hij.

De gebruikte producten van Gyproc® bij de renovatie en vernieuwing van The Loft kunnen bewonderd worden in de lounge op de luchthaven van Zaventem.

Deel dit artikel:
Contacteer Gyproc®
Onze partners