Gyproc start eigen recycling service

Gyproc gaat voortaan ook zelf de selectieve ophaling van gipsafval bij zijn klanten organiseren. Op die manier wil het bedrijf de recycling van gipsafval nog actiever promoten.

Gips is van nature een materiaal dat steeds opnieuw gerecycleerd kan worden in nieuwe gipsproducten. Gyproc is daarom één van de voortrekkers van de circulaire economie, waarbij materialenkringlopen gesloten worden. Sinds 2009 heeft de Belgische gipsfederatie een convenant met de Vlaamse Overheid. Naar aanleiding van deze overeenkomst recycleert Gyproc al jaarlijks minstens 25.000 ton gipsafval. Gipsafval wordt dus reeds geruime tijd, zij het slechts voor een deel, vanuit de afvalsector naar Kallo gebracht voor recycling. Om naar de toekomst toe de recycling van gipsafval nog actiever te promoten, wil Gyproc nu de bouwsector sensibiliseren door zelf met een inzamelservice te starten: de Gypsum Recycling Service. Op die manier brengt Gyproc ook zijn Cradle to Cradle filosofie verder in praktijk.

 

Partnership

In een eerste fase (2016) wil Gyproc met een tiental plaatsingsbedrijven een partnerschap aangaan om de ophaling van gipsafval van hun bedrijf te organiseren. De eerste drie Gyproc Pro-Team’ers uit de regio Antwerpen - Gent - Brussel hebben tijdens de zomermaanden een Gyproc-container laten plaatsen. Verwacht wordt dat het project volgend jaar kan worden uitgebreid naar andere regio’s en eventueel naar andere stakeholders binnen de materialenketen. 

Voor het transport werkt Gyproc samen met een lokale transporteur, namelijk het bedrijf H. Van Moer en zonen bvba. De verwerking van gipsafval tot gerecycleerd gips, dat vervolgens wordt gebruikt als grondstof bij Gyproc, gebeurt op de Gyproc-site in Kallo, door een zusterbedrijf, New West Gypsum Recycling.

Deel dit artikel:

Onze partners