Het Dak is Bitumen - architectuuraward met focus op platte daken

Nog tot en met maart 2018 kunnen zowel architecten als architectuurstudenten deelnemen aan de architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen. 4 fabrikanten van bitumineuze dakdichtingen (De Boer, IKO, Derbigum en Soprema) hebben de krachten gebundeld om samen via deze award op zoek te gaan naar de meest interessante ontwerpen waarin een belangrijke rol weggelegd is voor het plat dak. Voor de winnaars ligt er behalve de eeuwige roem ook een prijzenpot van € 8000 klaar.

De wedstrijd is een initiatief van Bitubel, de federatie van 4 Belgische fabrikanten van bitumendakbanen, namelijk De Boer, Derbigum, IKO en Soprema. De federatie heeft als doel de bouwprofessionelen te sensibiliseren en te informeren wat de sterke punten zijn van platte daken die met bitumendakbanen zijn afgedicht. Deze award sluit daar perfect bij aan. De bekroonde en genomineerde projecten zullen ongetwijfeld op treffende wijze illustreren op welke wijze een plat dak een meerwaarde kan vormen voor een architectuurproject.

De wedstrijd staat zowel open voor architecten als voor architectuurstudenten. Voor de architecten komen alle projecten in aanmerking die maximaal 5 jaar oud zijn, die zich in België bevinden of ontworpen zijn door een Belgisch architect en waarin een bitumineuze dakdichting voor het platte dak werd voorgeschreven. Er worden prijzen toegekend in drie categorieën: particuliere woningbouw, utiliteitsbouw en renovatie.

Alle studenten die in het academiejaar 2017 – 2018 les volgen aan een Belgische architectuurschool kunnen meedingen naar de studentenprijs. Ook hier geldt als voorwaarde dat het plat dak een essentieel onderdeel vormt van het ontwerp.

 

Longlist en shortlist

Alle projecten die voldoen aan de voorwaarden worden opgenomen op de longlist en zullen te zien zijn op de website award.bitumeninfo.be. Deze longlist zal een vakjury van architecten, architectuurcritici en journalisten herleiden tot een shortlist van maximum 10 projecten per categorie. Dezelfde vakjury zal ook per categorie een winnaar aanduiden en zal voor de studentenaward de vier beste inzendingen bekronen.

 

Publieksprijs

Behalve de vakjury zal ook het brede publiek zijn stem kunnen uitbrengen. Na publicatie van de shortlist op de website zal iedereen online zijn stem kunnen uitbrengen op de genomineerde projecten. Zo zal er per categorie ook een publieksprijs toegekend worden.

De uitreiking van zowel de prijzen van de vakjury als de publieksprijzen zal plaatsvinden in juni 2018.

Inschrijven kan nog tot en maart 2018 via de website award.bitumeninfo.be. Op deze website vind je ook meer informatie over de award en de voorwaarden om deel te nemen.

Bron: BItubel
Deel dit artikel:
Onze partners