Het dilemma van renovatie: duurzaamheid leidt tot sloop volgens André Kempe

Volgens André Kempe van het Nederlands Atelier Kempe Thill worstelt de sector momenteel met een dilemma omtrent renovatie. Enerzijds is er de wens om leegstaande gebouwen door renovatie een nieuw leven te geven, maar anderzijds is er een groot aantal technische normen en eisen dat nog steeds toeneemt. Deze spagaat, die Kempe op I Am Architect 2013 zal toelichten, kan er volgens hem zelfs toe leiden dat renovatie in de toekomst niet meer zal plaatsvinden.
Volgens André Kempe van het Nederlands Atelier Kempe Thill worstelt de sector momenteel met een dilemma omtrent renovatie. Enerzijds is er de wens om leegstaande gebouwen door renovatie een nieuw leven te geven, maar anderzijds is er een groot aantal technische normen en eisen dat nog steeds toeneemt. Deze spagaat, die Kempe op I Am Architect 2013 zal toelichten, kan er volgens hem zelfs toe leiden dat renovatie in de toekomst niet meer zal plaatsvinden omdat het eisenpakket te groot wordt en de verbouwingskosten te hoog.


Renovatieproject van Atelier Kempe ThillVernietiging

Verbouwen en renoveren gebeurt onder het vaandel van duurzaamheid, in de zin van het hergebruik van bestaande gebouwen. Anderzijds zorgt een groeiend arsenaal aan normen en eisen ervoor dat gebouwen in onbruik raken. “Regels omtrent duurzaamheid leiden tot een niet-duurzame situatie. Of: duurzaamheid leidt tot vernietiging,” aldus Kempe. “Daarom worden we in de renovatiesector momenteel vaak gedwongen om van oude koetsen moderne auto’s te maken, en dat is eenvoudigweg niet haalbaar.”


Bent u benieuwd naar de uitgesproken mening van André Kempen. Kom dan naar I Am Architect 2013 waar de architect zijn visie uit de doeken zal doen in Campus Vesta in Ranst. Meer info vindt u op www.iamarchitect.be.

Deel dit artikel:

Onze partners