Hoofdkantoor DECA Packaging Group: 2DVW Architecten

Samen met Deca Packaging Group heeft 2DVW Architecten een nieuw hoofdkantoor ontworpen dat aansluit bij het innovatieve, toekomstgerichte en ambitieuze karakter van dit bedrijf. Het resultaat is een gebouw uit één stuk waar alle bedrijfsonderdelen van de groep geïntegreerd worden. Het nieuwe gebouw presenteert zich als één robuust volume. De verschillende functies worden gerepresenteerd door aberraties aan het basisvolume.

Gebouw uit één stuk

De verschillende functies worden gerepresenteerd door aberraties aan het basisvolume, zo blijven alle bedrijfsonderdelen van de groep subtiel zichtbaar in het gebouw. Aan de voorgevel bepalen de loskades en de entree van het bovengelegen kantoor het beeld. Achter de loskades en kantoren ligt het magazijn, aan de oostgevel zorgen de silo’s voor afwisseling in het beeld. Aan de noordkant zijn de spuitgiethallen gelegen met een eigen kantoorgedeelte, aan de westkant de ateliers en opslag.

 

Gevelprofielen

Het gehele gebouw is bekleed met stalen gevelprofielen. Door variatie in het formaat van deze puntprofielen gevelbekleding wordt de schaal van de verschillende gevels genuanceerd. Het beeld verandert mee met de stand van de zon en wijzigt dus afhankelijk van het tijdstip. "Er werd geen standaard metalen gevelbekleding toegepast, maar er is samen met de opdrachtgever beslist om de gevel te verbijzonderen. Samen met producent Arcelor Mittal is dit puntprofiel op maat uitgewerkt", aldus het bureau. 

 

"Er werd geen standaard metalen gevelbekleding toegepast, maar er is samen met de opdrachtgever beslist om de gevel te verbijzonderen. Samen met producent Arcelor Mittal is dit puntprofiel op maat uitgewerkt"

 

Uiteindelijk bestaat de gevel uit combinatie van drie verschillende geplooide stalen gevelprofielen. Door de puntprofielen in verschillende hoeken te voorzien ontstaat er een spel van licht, hoewel het volledige gebouw dezelfde kleur heeft, wordt toch een gevarieerd gevelbeeld verkregen. Ter plaatse van het kantoor zijn de beglaasde geveldelen voorzien van een beweegbare zonwering opgebouwd uit de geperforeerde versie van dezelfde geplooide gevelprofielen. Deze zonweringen zijn te openen als ‘traditionele’ luiken.

 

Nominaties

ARC16 Detail Award

De DECA is genomineerd voor de ARC16 Detail Award. Dat maakte de jury, o.l.v. Hans van Heeswijk, bekend. De Award wordt toegekend aan architectonisch uitdagende, projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept.

Infosteel Staalbouwwedstrijd België

Project DECA Fabriek is ook genomineerd voor de Infosteel Staalbouwwedstrijd 2016 in de categorie Industriebouw. Begin juli vergaderde de jury onder leiding van voorzitter Willem Jan Neutelings, partner van Neutelings Riedijk Architects. Binnenkort worden de zeven laureaten bekend gemaakt.

Bron: 2DVW Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners