I2C plaatst opmerkelijke zorginnovaties in de kijker: stemmen kan tot en met 8 oktober

Innovation To Care (I2C), georganiseerd door Easyfairs (organisator van Expo 60+) in samenwerking met Palindroom, bekroont de beste ideeën die het comfort, de leefbaarheid of de duurzaamheid van een zorginstelling verbeteren. Organisaties die streven naar vooruitgang in de zorgsector of producenten van innovatieve producten of diensten die een meerwaarde bieden aan patiënten of bewoners, dienden hun kandidatuur in. Na beraadslaging door de jury kwamen uit de 51 inzendingen 18 genomineerden uit de bus. De awards worden uitgereikt op 9 oktober op dé vakbeurs voor de zorgsector EXPO 60+ die plaatsvindt in de Nekkerhal in Mechelen. 

I2C Awards

De I2C-inzendingen worden onderverdeeld in drie categorieën. I2C Concept focust op architecten met vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen. Het gaat hierbij dus om totaalconcepten die in hun geheel het comfort, de sfeer, de huiselijkheid en de duurzaamheid van de ruimte ten goede komen. Voor I2C Tools gaan de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel vergemakkelijken of veraangenamen. Ten slotte is er I2C Industry. Deze categorie staat open voor innovaties van de deelnemers van EXPO 60+. Binnen elke categorie reikt de organisatie een publieksprijs en een prijs van de vakjury uit.

 

I2C Concept

Voor de categorie Concept selecteerden de juryleden uit 19 inzendingen een shortlist van 6 projecten: Eigen Thuis in Grimbergen, een ‘zelfstandig wonen’-project voor 30 zwaar motorisch gehandicapten (architecten BOB 361 architectes), het woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere in Evere (BURO II & ARCHI +I), het woonzorgcentrum Keyhof in Huldenberg (CONIX RDBM Architects), de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt (De Gregorio, Osar, Technum), de zorginstelling voor mensen met een ernstige fysieke beperking Huize Walden in Malle (Lava architecten) en het zorghotel van Rode Kruis-Vlaanderen in Zuienkerke (POLO architects).

 

I2C Tools

In de categorie Tools stelde de vakjury een shortlist van eveneens 6 kandidaten samen. Via de website www.hellomydear van Anahata vzw teken je het levensverhaal van residenten op dat vervolgens omgetoverd wordt tot een fotoboek. Het CHU de Liège riep een project in het leven om vertegenwoordigers van chronisch zieke patiënten te betrekken om de omgeving van zorginstellingen aan te passen aan de behoeften van de patiënten. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt ontwikkelde het product ‘Halve Deur’, een halve deur die wegloopgedrag vermijdt, zonder een opgesloten gevoel te creëren. Een digitale agenda die instaat voor de planning van de activiteiten van de patiënt en zo zorgt voor een gestructureerde revalidatie, is het resultaat van een zelfevaluatie met de diensthoofden, directie en artsen van het Koningin Elisabeth Instituut in Oostduinkerke. Met een zorgrobot en generatie-overschrijdende activiteiten waarbij residenten in contact treden met kinderen van de kinderopvang, verzekerden WZC ten Kouter en het OCMW van Laarne zich van een plaats op de shortlist. Foyer de Lork vzw tot slot gaat voor warme zorg met kleine kaartjes met daarop lieve en motiverende boodschappen.

 

I2C Industry

Ten slotte is er nog de categorie Industry die gecommercialiseerde innovaties van standhouders op de beurs in de spotlight plaatst. De jury herleidde de longlist met 22 kandidaten tot een shortlist met 6 kanshebbers De SW 300 ER- deurautomaat van ASSA ABLOY Entrance Systems blinkt uit in geruisloosheid en flexibiliteit aangezien de deur in beide richtingen kan opengaan. Compact en wendbaar: de schrobzuigmachine i-mop van Boma verhoogt de efficiëntie van de schoonmaak in een zorginstelling aanzienlijk. De Doff n’ Donner van Compad NL biedt hulp bij het aantrekken van steunkousen, ongeacht het type kous of de drukklasse. Het Fietslabyrint van Enraf-Nonius biedt mensen die niet meer buiten kunnen fietsen, een interactieve fietstocht met behulp van een beeldscherm en een bewegingstrainer. Producent Haelvoet belandde op de shortlist met zijn HIDDEN-meubellijn: designmeubilair met onzichtbare functionaliteiten. Producent Vigo wist de jury te verbazen met zijn verblijfstilband voor een passieve tillift.

 

Stemmen kan tot en met 8 oktober online én op de beurs zelf

De drie shortlists staan online op www.i2c.be, waar u ook kan stemmen voor uw favoriet(en). De winnaars van de I2C Awards 2015 worden bekendgemaakt op vrijdag 9 oktober om 15u00 op EXPO 60+, de vakbeurs voor de zorgsector die plaatsvindt op 7, 8 en 9 oktober 2015 in Nekkerhal-Brussels North in Mechelen. Stemmen kan tot en met 8 oktober, zowel online als op de beurs. Ook tijdens EXPO 60+ krijgen de genomineerden extra zichtbaarheid aan de hand van een tentoonstelling. De I2C-Awards worden georganiseerd door Easyfairs, in samenwerking met Redactiebureau Palindroom.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage